Gemeente Bernheze


Bernheze sluit 2008 financieel positief af

Met een positief resultaat van ruim EUR 2 miljoen sluit de gemeente Bernheze de boeken over 2008. Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarstukken ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Daarbij stelt het college voor om het overschot onder meer te gebruiken voor lopende projecten, voor ondersteuning van het proactief grondbeleid en om een deel te reserveren voor maatregelen ter bestrijding van de kredietcrisis.

Het positief saldo heeft diverse incidentele oorzaken gebaseerd op meer inkomsten en minder uitgaven. Zo is het aantal klanten dat een beroep heeft gedaan op de Wet werk en bijstand afgenomen (minder uitgaven), is er een onderschrijding op het Wmo-budget (minder uitgaven), voornamelijk door herindicatie van het cliëntenbestand, en hebben een aantal grote bouwprojecten gezorgd voor hogere opbrengsten van de bouwleges (meer inkomsten). Verder houdt Bernheze geld over door een meevallende algemene uitkering van het rijk (meer inkomsten) en door lagere salariskosten (minder uitgaven).

Bestemming overschot

Het college stelt voor om een deel van het overschot beschikbaar te stellen voor projecten die al opgestart zijn en doorlopen in 2009. Zoals het Kunstproject Heilaren Noord, de noodlokalen van basisschool Mozaïek en als aanvulling op het Wmo-budget voor woningaanpassing. En daarnaast onder meer voor extra ondersteuning van jeugd- en jongerenwerk en voor de opleiding van de bevelvoerders van de brandweer.

Kredietcrisis en grondbeleid

Verder wordt aan de gemeenteraad voorgesteld een bestemmingsreserve te vormen van EUR 500.000 voor maatregelen inzake de kredietcrisis.

Ook adviseert het college de raad om EUR 500.000 te storten in een `reserve strategische aankopen'. Dat sluit aan op de Nota Grondbeleid, waarin de gemeenteraad heeft vastgelegd een proactieve aanpak na te streven. Op die manier wil de gemeente meer regie voeren op ruimtelijke ontwikkelingen in Bernheze.

De jaarstukken zijn uiteraard gecontroleerd door de accountant, die daarover een goedkeurende verklaring heeft afgegeven. Ook de rechtmatigheid van de uitgaven blijkt in orde te zijn. De jaarstukken liggen ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis, in de drie openbare bibliotheken en in de gemeenschapshuizen in Vorstenbosch en Loosbroek.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,

5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,


5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35