Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Evaluatie PGB in de Zvw

Evaluatie PGB in de Zvw

Kamerstuk, 22 april 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VU-2922553

22 april 2009

Geachte voorzitter,

Op 12 november 2008 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mij het evaluatierapport inzake het pgb in de Zorgverzekeringswet aangeboden. Het rapport van de NZa voeg ik hierbij.

De NZa komt daarin tot de conclusie dat er nog te veel tekortkomingen zijn in de pgb-regeling. In de huidige vorm van het experiment sluit het niet aan bij de prikkels die zorgverzekeraars in de marktomgeving van nu ervaren. De NZa geeft voorts aan dat zolang dit het geval is er weinig draagvlak voor het pgb bij zorgverzekeraars zal ontstaan. Een draagvlak bij alle betrokken partijen acht de NZa essentieel om het experiment te laten slagen.

In het op 5 december 2008 gehouden Algemeen Overleg Zorgverzekeringswet heb ik toegezegd op korte termijn een reactie op het evaluatierapport aan de Kamer te zenden.
Ik heb desgevraagd ook aangegeven dat ik Per Saldo bij die reactie zou betrekken.

Ik onderschrijf de conclusie van de NZa dat het niet zinvol is het experiment in de huidige vorm voort te zetten. Ik zal dan ook niet een wetsvoorstel voorbereiden dat er alleen op is gericht het experiment te verlengen.

Ik heb inmiddels met Per Saldo gesproken over het rapport van de NZa. Ook Per Saldo heeft aangegeven de conclusies van het evaluatierapport van de NZa te onderschrijven. Per Saldo deelt mijn conclusie dat het niet zinvol is het experiment te verlengen. Ik wil daarom gezamenlijk met Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland/ zorgverzekeraars verkennen of en op welke wijze vervolgens aan het pgb in de Zvw een zodanige invulling kan worden gegeven dat tegemoet kan worden gekomen aan de opmerkingen van de NZa.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. A. Klink