1/3 van de scholen in onze grootste gemeenten gesegregeerd

22/04/2009 15:19

CED Groep

Afspiegeling in 38 gemeenten voor het eerst onderzocht

Segregatie in het onderwijs moeten we krachtig bestrijden, zegt de regering in haar regeerakkoord. De leerlingpopulatie op (basis)scholen moet een afspiegeling zijn van de wijkpopulatie. En samen naar school gaan, ongeacht kleur of afkomst, bevordert sociale cohesie, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. Het landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen onderzocht in hoeverre er in de 38 grootste gemeenten van Nederland sprake is van deze beoogde afspiegeling. Nog niet eerder werd hier onderzoek naar gedaan.

Ruim 1/3 (37%) van de scholen in de 38 grootste Nederlandse gemeenten is geen afspiegeling van de wijk waarin zij staan, gemiddeld gezien is 63% dat wel. Vooral in de Randstadgemeenten is sprake van een lager percentage afspiegelingsscholen dan gemiddeld. Logisch, want in gemeenten met weinig niet-westerse allochtonen komen weinig concentratiescholen voor én weinig concentratiebuurten. In de Randstad en een aantal gemeenten daar omheen is dus nog flink wat werk aan de winkel als het gaat om het bewerkstelligen van afspiegeling. Gemeenten en schoolbesturen zijn in het kader van de Lokale Educatieve Agenda wettelijk verplicht hier actie op te ondernemen.

Met het onderzoeksrapport van het kenniscentrum Leerlingen, basisscholen en hun buurt (CED-Groep, educatieve diensten) kunnen gemeenten en scholenbesturen aan de slag. In 2007 is onderzocht of en hoe de grote gemeenten de bestrijding van segregatie in het basisonderwijs aanpakten. Toen bleek dat 19 gemeenten hier geen specifiek beleid op voerden. Indertijd werd door de gemeenten aanbevolen om eerst de feitelijke situatie van de afspiegeling van scholen t.o.v. buurten in kaart te brengen. Nu dat is gedaan, blijkt dat er veel meer gemeenten in actie moeten ontsteken om van al hun basisscholen een afspiegeling te maken van de buurt.

De grote denominaties - openbaar, PC en RK (samen 88% van de scholen) - hebben ongeveer een even hoog percentage afspiegelingsscholen: tussen de 58% en 65%. Openbare scholen zijn vaker zwarter dan PC of RK-scholen. Bij kleine denominaties (12%) is er minder sprake van afspiegeling, omdat veel van deze scholen een buurtoverstijgende functie hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Islamitische scholen.

Kortom: de meeste winst op het gebied van goede afspiegeling moet komen van de grote denominaties. Het landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen heeft handreikingen klaar liggen met suggesties om dit aan te pakken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gemengdescholen.nl