Hondenpoep - meer dan een ergernis

22/04/2009 15:28

Bayer BV


- 80 kg hondenpoep per jaar per hond


- 1,76 miljoen honden in Nederland

Mijdrecht, 22 april 2009 - Hondenpoep op de stoep - dit is voor veel mensen één van de grootste ergernissen. De overlast van hondenpoep is de hoofdreden waarom meer en meer gemeenten het opruimen van hondenpoep verplichten en boetes geven als u geen gevolg aan deze regeling geeft. Sommige gemeenten stellen zelfs plastic zakjes of speciale afvalbakken ter beschikking.

Maar hondenpoep is niet alleen vies en onhygiënisch, het vormt ook een risico voor de gezondheid, want er kunnen namelijk wormeieren in zitten. Deze eitjes, waarvan de vrouwelijke spoelworm er tot 200.000 per dag legt, zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar kunnen tot drie jaar in de grond overleven. Door contact met besmette hondenpoep kunnen andere honden of zelfs mensen (in het bijzonder spelende kinderen in parken of zandbakken) met wormen besmet raken. Dit kan erg schadelijk zijn voor dier en mens! Wormlarven kunnen bijvoorbeeld ontstekingen aan organen veroorzaken. Uit onderzoek is ook gebleken dat allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg voor astma versterkt worden door een spoelworminfectie. Zelfs als uw hond geen symptomen vertoont kan hij toch besmet zijn met wormen en eitjes uitscheiden, want wormen laten zich pas zien als het dier heel erg besmet of verzwakt is.

Bayer Animal Health zet zich sinds jaren in voor het welzijn en de bescherming van mensen en dieren, bijzonder tegen parasieten en de ziekten die deze overbrengen.

Daarom helpt Bayer bij de bestrijding van het hondenpoepprobleem.

Vanaf mei stelt Bayer via de dierenarts een praktische houder met hondenpoepzakjes ter beschikking. Op deze manier wordt hondenbezitters de mogelijkheid geboden tijdens een wandeling altijd een plastic zakje mee te nemen de uitwerpselen van de hond op te ruimen en zo het besmettingsrisico voor voor andere honden te verminderen.

Achtergrondinformatie wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die honden en katten vaak oplopen. Meestal zitten ze diep in de darmen of ergens in het lichaam verscholen, waar ze zich voeden en vermenigvuldigen ten koste van het huisdier. Ze laten zich pas zien als het huisdier heel erg besmet of verzwakt is. Wormen zie je niet maar ze zijn er wel.

We kunnen twee soorten wormen aantreffen: lintwormen en rondwormen.

Lintwormen worden altijd overgedragen door een "tussengastheer", zoals muizen (katten), konijnen (honden) of vlooien (honden en katten).

Er zijn verschillende manieren waarop uw huisdier zich kan besmetten met rondwormen:


- Door per ongeluk besmettelijke eieren van rondwormen op te likken, bijvoorbeeld door het rondsnuffelen aan besmette feces


- Door de baarmoeder of de melkklieren


- Door het consumeren van prooien zoals vogels en knaagdieren


- Rondwormlarven kunnen ook door de huid van het dier dringen

Ook dieren die nooit buiten komen kunnen besmet raken, want de eieren kunnen aan schoenen of kleding plakkend mee naar binnen genomen worden, of door een vlo worden overgedragen.





http://www.companion.nl