Ministerie van Defensie

Van Middelkoop bij troepen Afghanistan

22 april 2009, 15.32 uur

Van Middelkoop ontmoet de Nederlandse militairen, hier van de marechaussee. Foto: ministerie van Defensie Defensieminister Eimert van Middelkoop bracht afgelopen drie dagen een bezoek aan Afghanistan. Hij bezocht Kabul, Tarin Kowt en Kandahar. Het was de zesde keer dat de minister in Afghanistan was. In Kabul bezoekt Van Middelkoop commandant ISAF McKiernan. Foto: ministerie van Defensie

In Kabul had Van Middelkoop een ontmoeting met zijn Afghaanse ambtgenoot Abdul Rahim Wardak. Ook sprak hij met de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), generaal David McKiernan, en ontmoette hij de Nederlanders die werkzaam zijn op het ISAF-hoofdkwartier. Vervolgens vloog de bewindsman door naar Kamp Holland in Uruzgan, waar hij onder meer het hospitaal en het Police Training Centre bezocht.

Hoop op betere toekomst Minister laat zich informeren over het werk van de militairen. Foto: ministerie van Defensie

Tijdens een ontmoeting met de op het kamp gelegerde militairen en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte de minister dat zij ontzettend belangrijk werk verrichten, waarvan de resultaten duidelijk zichtbaar zijn. "Elke keer dat ik hier weer kom, zie ik vooruitgang. Er is onvoorstelbaar veel bereikt. De samenwerking van Defensie met andere ministeries, maar vooral met de Afghanen zelf, heeft de wederopbouw goed op gang geholpen. We zijn er nog niet, maar de Afghanen hebben weer hoop op een betere toekomst."

Herdenking soldaat Chadli

Vanochtend herdacht de minister de twee weken geleden gesneuvelde soldaat der eerste klasse Azdin Chadli. Van Middelkoop hing samen met een militair uit de eenheid van Chadli het naamplaatje van de omgekomen militair aan het herdenkingsmonument op Kamp Holland.

Internationale waardering Van Middelkoop spreekt met de Nederlandse militairen. Foto: ministerie van Defensie

Op Kandahar Air Field onderhield de minister zich vanmiddag met de commandant Regional Command South, generaal-majoor Mart de Kruif. Daarna had hij een ontmoeting met militairen van de Nederlandse Air Task Force. Ook aan hen bracht hij waarderende woorden over. "Uw werk blijft ook internationaal niet onopgemerkt. Bij de Afghaanse conferentietop in Den Haag sprak Hillary Clinton haar waardering uit over de Nederlandse militairen. Ook binnen Nederland is er brede waardering voor de troepen. Ik sta hier niet als minister van Defensie, maar namens de hele ministerraad. Er wordt meegeleefd. Ik ben trots op jullie en dat steek ik niet onder stoelen of banken."

Bezoek Irak

Eerder deze week was minister Van Middelkoop in Irak, waar hij overleg voerde met zijn ambtsgenoot Abdul Qadir Mohammed Jasim en een ontmoeting had met de Nederlandse militairen die een bijdrage leveren aan de NATO Training Mission Iraq (NTM-I).