Groen!

Groen! laakt misleidende verklaringen minister De Crem en vraagt betere parlementaire controle

door Wouter De Vriendt (Federaal parlement: Kamer) op 22 april 2009 in "Internationaal"

De deelname van Belgische militairen aan operaties van het Afghaanse leger gericht tegen Taliban en terroristen is nieuwe informatie voor zowel het parlement als de publieke opinie. Dit is strijdig met eerdere verklaringen van Minister Pieter De Crem dat de Belgen niet zouden deelnemen aan militaire acties. Aan het parlement werd steeds gezegd dat de Belgische militairen in het OMLT te Kunduz het Afghaanse leger zouden opleiden, maar deelnemen aan offensieve acties en grondoperaties tegen Taliban is van een totaal andere orde.

Kamerlid Wouter De Vriendt is niet te spreken over de verklaringen van Pieter De Crem vandaag in de media. De Crem zegt dat er niets aan de hand is en blijft volhouden dat de acties vallen binnen het oorspronkelijke mandaat. Dit is echter flagrant in strijd met eerdere verklaringen van De Crem in de Bijzondere Commissie voor opvolging van buitenlandse operaties van 28 december 2008, die achter gesloten deuren plaatsvond. "Ofwel heeft Pieter De Crem vandaag gelijk, maar dan heeft hij onjuiste verklaringen afgelegd tijdens de vergadering op 28 december 2008. Ofwel heeft Pieter De Crem vandaag ongelijk en is de actie van de Belgen wel degelijk een nieuw feit, maar dan wordt het tijd dat De Crem dit openlijk toegeeft. Ik houd mij aan de geheimhouding als lid van de Bijzondere Commissie, maar het is aan Pieter De Crem om snel duidelijkheid te verstrekken. Want nu wordt de publieke opinie doelbewust zand in de ogen gestrooid en dat is ontoelaatbaar," stelt kamerlid en defensiespecialist Wouter De Vriendt.

Blijkbaar lopen de Belgen in Afghanistan een veel groter risico dan eerst werd aangenomen en het is niet meer dan normaal dat het parlement hierover correct geïnformeerd wordt. Groen! stelt zich fundamentele vragen bij dat risico, vermits de Belgen hun leven moeten wagen in een strategie die niet werkt. Wouter De Vriendt: "De oorlog in Afghanistan draait uit op een mislukking. Het is dan ook onverantwoord om de Belgen aan grotere risico's bloot te stellen. Wij vragen aan onze Belgische ministers dat zij zich eerder zouden engageren voor een bredere strategie in Afghanistan die wél kans op slagen heeft, met veel meer nadruk op wederopbouw, ontwikkeling en onderhandelingen met de Taliban."

Groen! en Ecolo hebben vandaag een brief gestuurd aan Kamervoorzitter Patrick Dewael, met de vraag om de Bijzondere Commissie voor de opvolging van buitenlandse operaties bij hoogdringendheid bijeen te roepen. Verder vragen de groenen aan Patrick Dewael om de parlementaire controle en de werking van de Bijzondere Commissie te verbeteren. De Bijzondere Commissie vergadert achter gesloten deuren, maar functioneert niet naar behoren. De laatste bijeenkomst dateert al van 28 december 2008 en Pieter De Crem weigert om gevraagde informatie vrij te geven. Minister De Crem zelf suggereerde ons om met Kamervoorzitter Dewael contact op te nemen en het is dat wat Groen! en Ecolo vandaag bij hoogdringendheid hebben gedaan.

Deze episode bewijst het fundamentele gebrek aan transparantie over de buitenlandse operaties. "Pieter De Crem moet dringend aanvaarden dat hij geen keizer koster is, maar een minister in een parlementaire democratie die verantwoording verschuldigd is aan het parlement en correcte informatie moet geven," besluit Wouter De Vriendt.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt