Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Veiligheidscijfers over Rotterdamse wijken bekend

Uit de Veiligheidsindex 2009 blijkt dat Rotterdam voor het eerst in jaren iets minder veilig is geworden. Voor de hele stad geldt nu een cijfer van 7,2. In 2008 was dit een 7,3. Hiermee valt de gemeente Rotterdam voor het derde jaar in de categorie veilig. Het is de achtste keer dat er een index is gemaakt voor alle 63 wijken in de stad.

De veiligheidsindex is een rapportcijfer dat wordt bepaald aan de hand van gegevens van politie, justitie, de gemeentelijke diensten. Verder is aan 13.000 Rotterdammers gevraagd wat zij vinden van de veiligheid in hun stad. Hun mening telt voor tweederde mee bij de bepaling van de veiligheidsindex, die bestaat uit de volgende vijf categorieën: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

Score Kralingen-Crooswijk
De score van Kralingen-Crooswijk is op de Veiligheidsindex over 2008 gedaald van een 7,4 naar een 6,8. Hierdoor zakt de deelgemeente van de categorie veilig naar aandacht. Binnen de deelgemeente zijn grote verschillen te zien tussen de wijken. De wijk Kralingen-Oost / Kralingse Bos scoort met 9,9 heel hoog, terwijl de wijken Oud Crooswijk (5,4), Rubroek (5,7) en Nieuw Crooswijk (5,8) in de categorie bedreigd vallen. Volgens deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling hebben we de afgelopen jaren gezien dat het met de veiligheid gestaag de goede kant opgaat, maar we leunen echt niet genoegzaam achterover.

Sociaal programma Nieuw Crooswijk
Gerard Schuiling benadrukt dat de deelgemeente zeker voor Nieuw Crooswijk, de grootste binnenstedelijke herstructurering in Nederland een gebiedsspecifieke behandeling heeft, met een eigen leefbaarheids- en sociaal programma. Vanaf de start hebben we daar met de bewoners over gesproken. Dat betekent niet dat iedereen het overal mee eens is. Dat kan ook niet. Maar de wijk is bij alle stappen betrokken, aldus de deelgemeentevoorzitter.

Goede resultaten groepsaanpak
Verder legt Gerard Schuiling uit dat sommige problemen, denk aan zwerfvuil en jongerenoverlast, invloed hebben op het gevoel van veiligheid: Op het vlak van jongerenoverlast hebben we dankzij DOSA en Groepsaanpak goede resultaten geboekt. Niet alleen repressief maar ook door in te zetten op hulpverlening, opleiding en werkgelegenheid. Daarnaast hebben we speciale oplossingen per wijk, bijvoorbeeld jeugdtoezichthouders op een aantal pleinen waardoor je op niet gangbare uren toezicht kunt organiseren. Tot slot heeft de deelgemeente sinds enkele jaren drie keer jaar studentenoverleg met alle betrokkenen om overlast door studenten in Kralingen-Crooswijk te voorkomen. Dat werkt goed, aldus de deelgemeentevoorzitter.

De Veiligheidsindex 2009 kunt u bekijken op de website www.rotterdamveilig.nl > Presentatie Veiligheidsindex 2009. Of klik hier om rechtstreeks naar de Veiligheidsindex 2009 te gaan.