Stichting Natuur en Milieu

Raad van State vernietigt milieuvergunning Thermphos

22 april 2009 - Stichting Natuur en Milieu is verheugd over de vernietiging vandaag van de milieuvergunning aan het Zeeuwse bedrijf Thermphos. Als deze vergunning van kracht was geworden had Thermphos de mogelijkheid gekregen om vele malen meer schadelijke zwa-re metalen uit te stoten dan het nu al doet. Thermphos is met Corus een van de grootste luchtvervuilers van Nederland wat betreft zware metalen.

Na de terechtwijzing door de Raad van State van de provincie Noord-Holland ten aanzien van de vergunning van Corus vliegt nu de provincie Zeeland uit de bocht. Algemeen directeur van Natuur en Milieu, Mirjam de Rijk: Jammer dat milieuorganisaties de provincies steeds moeten wijzen op hun gebrekkige vergunningverlening.

De Raad van State vindt dat de provincie Zeeland de Nederlandse emissierichtlijn niet juist heeft toegepast. In de vernietigde vergunning zou een drie tot vijf keer hogere emissie toegestaan worden dan wettelijk mag. Overschakeling op goedkope vervuilde grondstoffen hebben de emissies van Termphos na het jaar 2000 al zeer sterk doen toenemen. De provincie wilde nog grotere emis-sies van onder andere kwik en lood toestaan.

De nu vernietigde vergunning is ook in strijd met het eigen Provinciaal Omgevingsplan Zeeland 2006 2012. Hierin stelt de provincie dat de uitstoot van vele gevaarlijke stoffen, zoals koper en lood juist omlaag moeten. Mirjam de Rijk: In Nederland bestaat soms het idee dat uitstoot van gevaarlijke stoffen door de industrie geen probleem meer is. Dit is niet zo.

Zware metalen als kwik en lood vormen een gevaar voor de volksgezondheid en daarom is het beleid van de Rijksoverheid gericht op minimalisatie van de uitstoot van deze stoffen.

Publicatiedatum: 22-04-2009