Ecofys

PERSBERICHT 22 APRIL 2009

LUCHTKWALITEIT IN 78% VAN SCHOLEN SLECHT TOT ZEER SLECHT Kans om eindelijk iets te doen aan luchtkwaliteit en energiebesparing

Utrecht, 22 April 2009 - De luchtkwaliteit van 78% van de scholen voldoet niet aan de gezondheidskundige norm, zo blijkt uit een steekproef onder 50 scholen uitgevoerd door energieadviesbureau Ecofys.

Van de 50 scholen uit de steekproef werd bij 78% van de scholen een hoger CO2 gehalte gemeten dan de gezondheidskundige norm van 1200 ppm (deeltjes kooldioxide per miljoen), terwijl in 50% van de scholen zelfs een concentratie van meer dan 2000 ppm werd gemeten.

De concentratie aan CO2 in een binnenruimte is een maat voor de gezondheid van het binnenklimaat. Een hogere concentratie aan CO2 hangt samen met een hogere concentratie van andere gasdeeltjes, stof en ziektekiemen, die gezamenlijk nadelige gevolgen kunnen opleveren voor leerlingen en leraren: hoger ziekteverzuim en lagere prestaties.

"Scholen en gemeenten moeten iets doen aan een slecht binnenklimaat en de gezondheidsproblemen die daaruit voorkomen, en kunnen dat ook omdat de overheid daar geld voor vrijmaakt" zegt Vincent Hoen, consultant van Ecofys. "Het initiatief ligt bij de schoolbesturen en de gemeenten."

Het Rijk heeft een bedrag van 165 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan 85 miljoen euro in 2009 moet worden besteed. Scholen en gemeenten die een renovatieplan gereed hebben kunnen hiervan profiteren.

"Ze kunnen twee vliegen in een klap slaan. Gemeenten en schoolbesturen kunnen door deze regelingen een betere luchtkwaliteit op scholen te bereiken en besparen op energiekosten," zegt Hoen.