Gemeente Vlaardingen


Herstructurering Sluisplein


22 april 2009

De herstructurering van het Sluisplein, het gebied rondom de sluis bij de Galgkade, gaat waarschijnlijk half mei van start.

De aannemer van het project, KWS infra, is op verzoek van bewoners en bedrijven een zo optimaal faseringsplan aan het maken. Als de fasering zo optimaal mogelijk is kan het verkeer weer sneller gebruik maken van de brug.

Wethouder Hans Versluijs heeft tijdens informatiebijeenkomsten beloofd om de mogelijkheden te onderzoeken om de herstructurering in een korter tijdsbestek te laten verlopen. In eerste instantie zou de brug een half jaar afgesloten zijn voor verkeer. Die tijd wordt nu ingekort. Op 1 oktober moet de brug weer open zijn voor verkeer, ook nu het werk later begint.

Bewoners en bedrijven worden minimaal twee weken voor de afzetting van het gebied op de hoogte gebracht. Ook worden de omleidingroutes dan bekend gemaakt.

Rivier naar de stad
In 2004 is door de gemeente het Structuurplan Rivierzone vastgesteld. Het Sluisplein is een van de projecten uit het integraal Uitvoeringsplan Rivierzone.
De herinrichting van het Sluisplein betekent een verbetering van de infrastructuur, doordat de rivier wordt betrokken bij de binnenstad en het voor fietsers en voetgangers aantrekkelijker en toegankelijker wordt.
Het plein vormt een belangrijke schakel tussen het Centrum en de Nieuwe Maas, waarbij de barrières van infrastructuur, niveauverschillen en waterkering zullen worden overbrugd. Het ligt midden in de centrale ruimte (de haven en de kades) die de belangrijkste verbinding tussen het Centrum en de rivier vormt.