Gemeente Rotterdam

Joke Langeveld, Riet Plijnaar, Annie Gordeau en Hermen van Dorp hebben woensdag 22 april om 16:00 uur allen een Erasmusspeld gekregen uit handen van wethouder Jantine Kriens (Welzijn, Volksgezondheid en Maatschappelijke Opvang).

Langeveld, Plijnaar en Gordeau hebben zich sinds 1994 trouw en loyaal ingezet als vrijwilliger in het Ron Wichmanhuis, waar mensen met HIV en aids terecht kunnen. De inzet begon in een tijd waarin weinig tot geen opvang voor mensen met aids en HIV beschikbaar en er sprake was van zwaar lijden en sterfte. Door betere levensverwachtingen van patiënten nam de belangstelling af en moesten de activiteiten van het Ron Wichmanhuis worden afgebouwd en ergens anders worden ondergebracht. Ondanks dat is de inzet van Langeveld, Plijnaar en Gordeau onverminderd groot gebleven.

De heer Van Dorp heeft zich eveneens ingezet voor mensen met HIV en aids, sinds 2001 als geestelijk verzorger, maar ook als coördinator in het Ron Wichmanhuis. Daarnaast werkt hij sinds 2004 bij de stichting Mara, zet hij zich in voor noodopvang voor mensen zonder zelfstandige huisvesting en ondersteunde hij de preventie en hulpverlening rondom aids en HIV.

Het Ron Wichmanhuis sluit in mei haar deuren. De opvang voor mensen met aids of HIV vindt dan plaats in het Witte Paard van wijkcentrum Rotterdam Zuid, vlakbij het behandelcentrum van het Maasstadziekenhuis.

De Erasmusspelden zijn toegekend omdat Joke Langeveld, Riet Plijnaar, Annie Gordeau en Hermen van Dorp zich op sociaal en/of cultureel gebied jarenlang verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Bron: Bestuursdienst, 22-04-2009