Ministerie van Financiën

100e AEO-certificaat uitgereikt

Nieuwsbericht | 22-04-2009 | Uitvoering

Op 22 april 2009 heeft staatssecretaris de Jager van Financiën het 100e AEO-certificaat (Authorized Economic Operator) uitgereikt. Ongeveer een jaar geleden werd het 1e AEO-certificaat uitgereikt.

Een AEO-certificaat is een Europees certificaat dat aangeeft dat een bedrijf op betrouwbare wijze de douanevoorschriften kan uitvoeren. Op grond hiervan worden aan het bedrijfsleven faciliteiten geboden, zoals minder fysieke controles door de Douane, het vooraf in kennis worden gesteld van een fysieke controle en minder aanleveren van gegevens bij binnenkomst en uitgaan.

De toepassing van AEO is nog volop in ontwikkeling. Niet alleen in de zin van verbetering van processen. Daar wordt voortdurend aan gewerkt. Maar ook door de aantrekkelijkheid van het AEO-certificaat verder te vergroten. Overigens heeft de EU aangegeven dat de Nederlandse aanpak goed en gedegen is.

Mede gezien de huidige economische situatie heeft de staatssecretaris vorige week besloten om voor bedrijven met een AEO-certificaat de zekerheidsstelling te verminderen. De Douane gaat dit in overleg met het bedrijfsleven verder uitwerken.

De vermindering van zekerheid houdt in dat bedrijven bij de Douane kunnen volstaan met een lagere bankgarantie voor het betalen van eventueel later te betalen douane- of belastingschulden, zoals invoerrechten of accijnzen. Hierdoor krijgen bedrijven meer financiële armslag. Hoeveel dat is verschilt per bedrijf afhankelijk van de huidige zekerheidstelling van het bedrijf en de activiteiten van het bedrijf (invoer, doorvoer of opslag van goederen).

Verwante dossiers


* Uitvoering