Leefbaar Rotterdam


woensdag, april 22, 2009

PvdA Rotterdam verwijdert weblog eigen raadslid

Dit artikel verscheen 22 april 2009 op http://www.nrc.nl Rotterdam, 22 april. Van censuur is geen sprake. Ieder raadslid van de PvdA mag in Rotterdam bovendien zeggen en schrijven wat hij of zij wil. Alleen klappen we niet uit de fractie, want dat hebben we zo met elkaar afgesproken, zegt raadslid Marco Heijmen van Rotterdams grootste coalitiepartij (achttien zetels).

Gepubliceerd: 22 april 2009 09:48 | Gewijzigd: 22 april 2009 10:14 Door onze redacteur Mark Hoogstad

En dus verwijderde hij maandagavond eigenhandig een weblog van een van zijn collegas van de eigen website. Het stuk, geschreven door Matthijs van Muijen, ging onder meer over de twijfels binnen de PvdA over het aanblijven van de omstreden islamoloog Tariq Ramadan als bruggenbouwer in dienst van de gemeente Rotterdam. De 180 procent draai van de VVD maakt de politiek ongeloofwaardig, noteerde Van Muijen onder meer, nadat Ramadan in de raad het voordeel van de twijfel had gekregen.

Maar volgens Heijmen was het niet zozeer die opmerking, die aanleiding gaf tot het wissen van de openhartige bijdrage. Matthijs schrijft niet alleen over zijn eigen twijfels, maar ook over die van anderen. En dat is tegen de huisregels, stelt Heijmen. Fractieleden moeten intern hun hart kunnen luchten, zonder bang te hoeven zijn dat hun woorden de dag erop op straat liggen.

Van Muijen beweert slechts summier melding te hebben gemaakt van de bedenkingen van zijn collegas. Bovendien: Ik wil verantwoording afleggen aan mijn kiezers; op huis-tuin-en-keukennieuwtjes zit niemand te wachten. Van Muijen zegt op de oude voet verder te zullen gaan met het schrijven van persoonlijke impressies. Ook al juich ik deze actie niet toe. Het schrappen van een weblog riekt wel degelijk naar censuur.

Aan de verwijdering ging een telefoontje vooraf van de VVD, erkent Heijmen. Maar dat gaf niet de doorslag. VVD-raadslid Bas van Tijn zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn. Ik heb niet gebeld; ik ga ook niet over de website van de PvdA.