Lenteoffensief Guerrillagardeners

Lente! De Guerrilla Gardeners zijn wakker geworden uit hun winterslaap. Ze gaan weer aan de slag om Nederland te vergroenen. Afgelopen weekend werd dan ook door de Guerrilla Gardeners uitgeroepen tot actieweekend. In tien gemeenten legden de Guerrilla Gardeners tuinen aan. Zo wordt Nederland groener en de stad mooier.

Het eerste Guerrilla Gardeners actieweekend vond vorig jaar april plaats en is in april 2009 herhaald. Sinds die tijd zijn er al in ruim 20 steden tuinen aangelegd in diverse stdenen in Nederland. Guerrilla Gardening is een begrip geworden in Nederland. De resultaten van de acties worden verzameld op de website www.guerrillagardeners.nl.

De Guerrilla Gardeners leggen tuinen aan op plekken waar het eigenlijk niet mag. Ze nemen zelf de schop ter hand om bloemen en struiken te planten in hun eigen straat of buurt. Betrokken bewoners toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase.

Groen is goed

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van groen een flink aantal positieve effecten heeft. Groen speelt een belangrijke en waardevolle rol in de gezonde stad. Natuurlijk groen zorgt voor variatie in planten en dieren en heeft een positieve invloed op de gezondheid. Groen in de buurt geeft rust, nodigt uit tot bewegen en bevordert de sociale contacten en ontwikkeling. Met de slogan `Dit land kan zoveel groener' voert GroenLinks landelijk actie voor meer groen in stad en dorp.

Guerrilla Gardeners weekend 18-19 april

Jeuken je handen wel eens wanneer je in de buurt een braakliggend stuk grond ziet? Zin om het zelf aan te pakken ? Doe dan mee aan een Guerrilla Gardeners actie en verander het gebied in een bloeiende tuin.

Guerrilla Gardeners zijn mensen die zelf de schop ter hand nemen om bloemen en struiken te planten in hun eigen straat of buurt. Betrokken bewoners met groene vingers toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase.

Een actie van de Guerrilla Gardeners kun je altijd uitvoeren, maar we roepen nu speciaal op om een actie uit te voeren in het weekend van 18-19 april. Kijk op www.guerillagardeners.nl voor meer info over de acties van Guerrilla Gardeners.

Wil je zelf een actie uitvoeren, laat het dan even weten aan Cerian van Gestel van het landelijk bureau GroenLinks.

Mus zoekt huis!

Mus Je zou het niet denken, maar het gaat niet goed met de huismus. In enkele decennia is het aantal broedparen gehalveerd van zo'n twee miljoen naar tussen een half en één miljoen. De soort gaat nog elk jaar in aantal achteruit. In sommige grote steden is de huismus zo goed als verdwenen.

GroenLinks werkt aan groenere gemeenten waar de huismus - en andere dieren - zich meer thuis voelen. Ook voor dieren kan de stad zoveel groener!

Zelf kun je ook veel doen om de huismus te helpen.
* Klop je tafelkleed buiten uit. Je maakt dan de huismus blij met je broodkruimels.

* Zet een drinkschaal in je tuin of op het balkon. Mussen kunnen hiervan drinken en er in baden.

* Richt je tuin vogelvriendelijk in. Kies bij de inrichting van uw tuin of balkon voor beplanting die er voor zorgt dat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn.

Deze en meer tips vind je op de site van de Vogelbescherming Nederland.

Hegsubsidie
Vijf lokale afdelingen van GroenLinks hebben in de gemeenteraad moties ingediend voor een hegsubsidie. Diverse media berichtten hierover: De Stentor (met video!), De Pers, Spijkers met Koppen (klik op uitzending 4 oktober).

GroenLinks zet dierenrechten in de Grondwet

GroenLinks greep Werelddierendag aan om een wetsvoorstel in te dienen waarmee dierenrechten in de Grondwet komen. Het voorstel van GroenLinks introduceert een zorgplicht voor dieren. Met het opnemen van deze zorgplicht wordt het eindelijk geregeld dat ook dieren rechten hebben. (meer...)

Guerrilla Gardeners

Aan de slag om een kaal stuk van de stad te veranderen in een mooite stadstuin. Op al meer dan 20 plaatsen in Nederland. Bekijk de acties op www.guerrillagardeners.nl.