Gemeente Stein


Bestrijding / beheersing eikenprocessierups van start

Vorig jaar is de aantasting en overlast van de eikenprocessierups in onze gemeente beperkt gebleven. Toch zal de bestrijding van de genoemde rups voor dit jaar weer serieus worden opgepakt om de overlast voor u als inwoner en voor de bezoekers van onze gemeente zoveel mogelijk beperkt te houden.

Op dit moment is nog niet bekend of de eikenprocessierups dit jaar weer daadwerkelijk overlast gaat veroorzaken. Gezien de minimale overlast van vorig jaar zouden we dit jaar kunnen denken dat het nu ook wel weer zal meevallen. De mate van overlast is echter afhankelijk van meerdere factoren zoals de hoeveelheid rupsen die er zullen zijn, de weersgesteldheid, het tijdstip van het uitkomen van het blad op de bomen, etc. Eikenprocessierups

Preventief spuiten
Ook dit jaar zal er weer een preventieve bespuiting worden uitgevoerd met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari om aanwezige jonge eikenprocessierupsen in de bomen te bestrijden. De nog jonge rupsen eten het bespoten blad op en krijgen zo het middel binnen. Het middel wordt door een nevelspuit onder hoge druk in de toppen van de bomen gespoten. De aangewezen objecten en / of straten waar gespoten wordt, zijn dezelfde locaties als vorig jaar. Deze locaties bevinden zich zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Een eerste bespuiting zal (afhankelijk van een aantal factoren) plaatsvinden op 28 april en

1 mei aanstaande. Op het moment dat de bespuiting uitgevoerd wordt, is er assistentie op locatie aanwezig om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig verloopt. Mogelijk wordt de bespuiting uitgevoerd in de vroege ochtend of late avond (normaliter zijn de weersomstandigheden dan beter om te spuiten).

Nesten opruimen
Op plaatsen waar zich ondanks bespuiting (maar ook op andere locaties) vanaf mei / juni toch nog rupsennesten in de bomen vormen, zullen deze worden opgeruimd door verbranding. Dit zullen locaties zijn in de nabijheid van woonbebouwing, scholen, langs wegen en paden, binnen en ook buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom zal per aantasting worden bepaald of er bestrijding kan en zal plaatsvinden. Een belangrijk criterium hierbij is of er regelmatig burgers in de buurt van het object komen. Hierbij kunt u denken aan wandel- en fietspaden routes of sportaccommodaties.

Voor u als particulieren
Waargenomen nesten in uw tuin: de eikenprocessierups komt alleen voor op eikenbomen. Het is raadzaam om deze bomen in de periode mei - juli goed te bekijken of er nesten worden waargenomen. Indien u nesten of rupsen heeft waargenomen kunt u zich voor raad en daad melden bij onze gemeente (zie onderstaand telefoonnummer). Belangrijk criterium bij het verlenen van bijstand door de gemeente bij het opruimen van de nesten is dat de aantasting zich bevindt in de nabijheid van bebouwing / tuinen (daar waar mensen verblijven) en de bereikbaarheid van de plek voor het machinaal kunnen ruimen.

Coördinatie uitvoering
De afdeling BORA regisseert en coördineert de uitvoering van de bestrijding / beheersing van de eikenprocessierups. De Algemene Dienst zal binnenkomende meldingen van burgers aannemen en doorleiden naar de uitvoering. De Algemene Dienst is bereikbaar via telefoonnummer 046-420 30 70.

Informatie
Belangrijke gegevens en nadere informatie worden gepubliceerd in de Schakel. Andere websites over de eikenprocessierups zijn www.minlnv.nl\eikenprocessierups en www.gezondlimburg.nl. (dossier processierups) en www.ggdzl.nl .