PvdA Europees parlement


Europa moet optreden tegen schending burgerrechten van sporters

22 april 2009

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt heeft vandaag de Europese Commissie en de Europese ministers opgeroepen harder stelling te nemen tegen de schendingen van burgerrechten van sporters door het Wereld Anti-doping agentschap, WADA. Een onafhankelijke Europese adviescommissie, met vertegenwoordigers uit de 27 lidstaten, bracht vorige week al een kritisch rapport uit over het beleid van de WADA. Haar belangrijkste conclusie is dat de WADA anti-dopingcode ondergeschikt moet zijn aan nationale en Europese wetgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacybescherming.

De WADA heeft nu bekend gemaakt haar beleid niet fundamenteel te zullen aanpassen. Voor Emine Bozkurt is de maat vol: "In plaats van sportief genoeg te zijn om tegemoet te komen aan de zorgen van sporters en een beleid te voeren dat voldoet aan nationale en Europese wetten, doet de WADA het EU advies af als "totaal onrealistisch", "legislatief imperialisme", "generaliserend", "misleidend" en "ongeïnformeerd".

De WADA negeerde eerder al talloze klachten van sporters, zoals toptennisser Rafael Nadal en de recent tot sportvrouw van het jaar genomineerde Olympische kampioene, Yelene Isinbayeva.

Bozkurt noemt het opmerkelijk dat de Europese Commissie nog steeds geen officiële reactie heeft gegeven op de uitspraken van de Europese adviescommissie.

"Het halsstarrige beleid van de WADA schaadt de belangrijke strijd tegen dopingmisbruik eerder dan dat het goed doet", volgens Bozkurt. "Het is echt onaanvaardbaar dat de burgerrechten van sporters niet worden beschermd. Daarom verzoek ik Europese Commissie dringend, om samen met de lidstaten, aan te dringen op een herziening van de anti-dopingcode van de WADA."

Het Wereld Anti-doping agentschap wordt voor een groot deel gefinancierd door Europees belastinggeld. " Europa heeft de verantwoordelijkheid om bij de WADA een anti-dopingbeleid af te dwingen met respect voor de rechten van sporters".

Bozkurt is een sterk voorstander van een goed antidoping beleid: "Mits het rekening houdt met de privacy en burgerrechten van sporters. Juist de mening van sporters moet in deze kwestie worden gehoord en hun rechten moeten worden beschermd", aldus Bozkurt.