Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de raad?

Op maandag 20 april jl. was er weer een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.

Herbenoeming burgemeester

Op 16 januari 2010 loopt de ambtstermijn van burgemeester Koen af. Dat betekent dat een zogenaamde herbenoemingsprocedure moet worden opgestart. De raad heeft de taak om een aanbeveling tot herbenoeming op te stellen. Hiervoor is bij verordening een vertrouwenscommissie ingesteld. Deze commissie bestaat uit de voorzitters van de zes farcties in de raad: de heer G. Bos, de heer A. Donker, de heer K. van Oort (ChristenUnie), de heer K. van Oort (VKG), de heer E.J. van Tweel, de heer T.P. de With.

Programrekening 2008

De programrekening biedt een schat aan informatie over het gevoerde beleid en de financiële positie van de gemeente. Het jaar 2008 kon, net als voorgaande jaren, positief worden afgesloten; in totaliteit komen we uit op een saldo van EUR 1.717.956,-. De gemeente heeft daarmee vooralsnog genoeg financiële reserves om de risico's redelijkerwijs te kunnen afdekken en om de investeringsplannen te kunnen realiseren. De financiële huishouding is goed op orde, zoals ook blijkt uit de accountantsverklaring. De kwaliteit van de werkzaamheden wordt door de accountant gewaardeerd met het cijfer 8. Uiteraard heeft de accountant op een aantal punten nog opmerkingen. In 2009 zullen we verder werken aan de aanbevelingen die naar voren zijn gekomen.

Besloten is om een deel van het positieve resultaat te gebruiken voor een aantal - meestal jaaroverstijgende - projecten die op deze manier nog in 2009 kunnen worden afgerond. Voorbeelden zijn: de invoering Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), het opknappen van het trapveldje in Nieuwland, het project samenwerking GLZ gemeenten (Giessenlanden, Leerdam, Zederik) en de inhuur van tijdelijk personeel en de werving- en selectie van personeel.

Er blijft dan een bedrag van EUR 901.306,- over dat wordt toegevoegd aan de algemene reserves van de gemeente.

Samenwerkingsproces De Waard

Besloten is om niet aan te sluiten of op een of andere wijze betrokken te worden bij het herindelingsproces van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland (A3 gemeenten). Als reactie op de uitnodiging van de A3 gemeenten om te participeren in hun samenwerking zal de gemeente Zederik een brief versturen. Daarin staat dat de gemeente Zederik zich heeft uitgesproken voor het behoud van haar zelfstandigheid tot tenminste 2015. De gemeente hecht grote waarde aan het verder uitbouwen van de strategische samenwerking binnen de A8-gemeenten. Het fusieproces tussen de A3 gemeenten zullen we dan ook met bijzonder veel interesse blijven volgen.

Bestemmingsplan De Weide Meerkerk

Het aangepaste bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk De Weide is vastgesteld. Naar aanleiding van mondelinge en schriftelijke reacties van inwoners en andere belanghebbenden (o.a. Provincie Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland) is het plan op een aantal punten aangepast.

Nieuwbouwwijk De Weide wordt gerealiseerd aan de zuidrand van Meerkerk. In totaal komen er in Meerkerk straks 166 woningen bij, verdeeld over een drietal fasen. Dit weekend (zaterdag 25 april tussen 10:00 - 13:00 uur, Energieweg 1, Meerkerk) wordt gestart met de verkoop van de eerste fase: 10 rijwoningen, 12
twee-onder-één-kapwoningen, 3 vrijstaande woningen en 3 vrije kavels. Zie hiervoor de advertentie in Het Kontakt van deze week. Bovendien verrijst er - in opdracht van Goed Wonen Zederik - een appartementengebouw met 48 appartementen. De bouwactiviteiten voor fase I starten na de bouwvakvakanties van 2009.

Aankoop van grond in Tienhoven

De gemeente zal het perceel en de opstallen aan Kerkweg 12 in Tienhoven aankopen. Daarmee wordt verdere ontwikkeling van het woningbouwplan Hogewaard voor Ameide/ Tienhoven mogelijk. De gemeente was al eigenaar van 12.555 m2 grond aan de Hogewaard.

Economische crisis in Gemeente Zederik

Wat precies de gevolgen van de economische crisis zullen zijn voor de gemeente Zederik, is op dit moment nog niet te zeggen. Maar op een aantal punten zal ook onze gemeente in 2010 en volgende jaren de consequenties gaan ondervinden. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met: een terugloop van de inkomsten uit bouwleges (het aantal bouwaanvragen is de eerste twee maanden van 2009 gehalveerd ten opzichte van 2008) en een extra bijdrage aan de regionale sociale dienst door een toename van het aantal werklozen.

Intern heeft de gemeente Zederik al een aantal maatregelen genomen toen de eerste signalen van een crisis zich aandienden. Bepaalde werkzaamheden worden geclusterd, andere worden eerder uitgevoerd dan gepland en er zal worden bekeken of eventuele noodzakelijke werkzaamheden aan gemeentelijke gebouwen, scholen, riolering en wegen in 2009 kunnen worden uitgevoerd.

De gemeente houdt de ontwikkelingen rondom de economische crisis nauwlettend in de gaten.