Nieuw-Vlaamse Alliantie


Boetes zorgverzekering: N-VA haalt slag thuis (22/04/09)

Meerderheid scheldt boetes laattijdige betalers zorgverzekering kwijt.

Enkele weken geleden besliste de regering om de boetes voor laattijdige betalers van de Vlaamse zorgverzekering af te schaffen. Helga Stevens (N-VA) was verheugd over deze stap maar bleef in het Vlaams Parlement pleiten om ook de boetes die in 2009 nog werden uitgeschreven af te schaffen. De boetes van 250 euro voor een de laattijdige betaling van een bijdrage van 25 euro vond zij absoluut onredelijk. Zeker aangezien de mensen wel degelijk betaalden.

Door een amendement in te dienen om de regelgeving te veranderen en de boetes met terugwerkende kracht te annuleren zette Helga Stevens de meerderheid voor de keuze. In een tumultueuze commissievergadering stemde de meerderheid vorige maand haar voorstel nog unaniem weg. Ook de SP.a stemde tegen haar voorstel alhoewel Elke Roex (SP.a) voordien verklaarde in feite voorstander te zijn.

Dat er iets gebroken was binnen de meerderheid was duidelijk. Voordat de meerderheid tegenstemde werd de commissievergadering een uur lang geschorst om de violen te stemmen. Het voorstel van Helga Stevens bleef voor controverse zorgen. Omdat er de laatste weken ook vanuit de meerderheid proteststemmen bleven opduiken diende Helga Stevens haar amendement opnieuw in. Zo werd de meerderheid opnieuw gedwongen om positie in te nemen. Ze konden dit niet zomaar laten passeren.

Normaal gezien zou haar amendement deze namiddag in de plenaire vergadering opnieuw ter stemming worden voorgelegd. De meerderheid gunde Helga Stevens deze glorie echter niet en de Vlaamse regering besliste om nog vlug de boetes voor laattijdige betalers zelf retroactief af te schaffen.

Maar hoe de meerderheid het ook draait: het is bewezen dat goed oppositiewerk wel degelijk kan lonen.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be