'Koopsubsidie en Starterslening niet onder nieuwe AFM norm'


Subsidieregelingen van de overheid voldoen reeds aan AFM voorwaarden voor verantwoorde hypotheken

ROTTERDAM, 20090422 -- Subsidieregelingen vanuit de overheid, zoals Koopsubsidie en Starterslening, moeten volgens Dick van Galen van www.Starterslening.nl uitgesloten worden van de nieuwe AFM norm, omdat hypotheken waarop de overheidssubsidie wordt verstrekt reeds verantwoorde hypotheken zijn die voldoen aan de bestaande AFM regelingen.

Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), wil bij de hypotheekverstrekking een maximum van 100% van de woningwaarde opleggen. Met deze maatregel voor het beter naleven van de regelgeving omtrent het verstrekken van verantwoorde hypotheken hoopt Hoogervorst de individuele burger beter te beschermen. Tevens zou de maatregel het goed functioneren van de financiële markten stimuleren. De maatregel is echter totaal overbodig voor hypotheken die in combinatie met overheidssubsidie worden verstrekt.

Hypotheken met overheidssubsidie zijn in het leven geroepen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, door het voor starters op de woningmarkt mogelijk te maken om verantwoord een eerste eigen woning te kopen. Bij hypotheken verstrekt met Koopsubsidie of Starterslening - twee bestaande subsidieregelingen van de overheid - lijkt de lening weliswaar 12% boven de vrije verkoopwaarde te liggen, maar door de subsidiemaatregelen betaalt men effectief voor circa 90% of minder aan hypotheeklasten. Hierdoor is een hypotheek met Koopsubsidie of Starterslening een verantwoorde lening die sowieso al voldoet aan de eisen die de AFM stelt. Er moet dan ook bij het invoeren van een nieuwe maatregel door de AFM een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen hypotheken die met en zonder overheidssubsidie worden verstrekt.

Het is volstrekt overbodig om de nieuwe maatregel van de AFM ook van toepassing te laten zijn op subsidieregelingen die uitsluitend met Nationale Hypotheek Garantie worden gesloten. De overheidsregelingen zijn namelijk zo ingesteld dat starters op de woningmarkt nu, en in de toekomst, geen onnodige financiële risico's lopen en dat zij beschermd worden door de voorwaarden die de subsidieregeling stelt. Dit ligt dus geheel al in lijn met de achterliggende gedachte waarvoor de AFM in het leven is geroepen.

Het ministerie van VROM heeft de fondsen voor de overheidssubsidieregelingen ontwikkeld, en de twee overheidsinstanties SenterNovem - verantwoordelijk voor de uitvoering van de landelijke Koopsubsidie - en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting - verantwoordelijk voor de uitvoering van de gemeentelijke Starterslening - hebben zich de afgelopen jaren de nodige moeite getroost om jongeren op een zeer verantwoorde manier aan een koopwoning te helpen. Het is dan ook politiek onjuist om op deze overheidsbescherming nog een tweede bescherming van de AFM te leggen. Hier schiet de AFM haar doel voorbij en ontstaat er een confrontatie tussen toezicht van de AFM en de door de overheid ingestelde regelingen.

"Nu de Koopsubsidie en Starterslening steeds bekendere regelingen worden bij starters op de woningmarkt, en de subsidieregelingen goed verantwoorde instrumenten zijn om de doorstroming op de woningmarkt te faciliteren, zouden deze twee regelingen uitgesloten moeten worden van de geplande AFM norm", aldus Dick van Galen van de landelijke erkende website www.Starterslening.nl

Jaarlijks worden de websites www.KoopsubsidieTabel.nl en www.Starterslening.nl door 370.000 bezoekers geraadpleegd voor meer informatie over een hypotheek met Koopsubsidie of Starterslening voor starters op de woningmarkt. Via de aangesloten deelnemers worden deze starters geholpen met subsidie en de aankoop van hun eerste woning. Tussenpersonen kunnen zich exclusief aansluiten op dit landelijk netwerk via www.TotalWebBoost.nl