Gemeente Almelo

Voorjaarsnota 2009: behoedzaam en sociaal bij economische tegenwind

22 april 2009 - De veranderende economische omstandigheden zijn van grote invloed op de financiële positie van de Gemeente Almelo. Het college van burgemeester en wethouders biedt dinsdagavond 21 april de gemeenteraad een voorjaarsnota aan waarin de sociale uitgangspunten geborgd zijn. Om dit te bereiken wordt uitsluitend bestaand beleid gecontinueerd en zijn bezuinigingen op fysiek beleid en de bedrijfsvoering noodzakelijk.

Sinds het vaststellen van de Begroting 2009 is veel veranderd in de wereld. Zoals veel andere gemeenten heeft ook Almelo te maken met een stijgend aantal inwoners dat een beroep doet op uitkeringen. Ook de kosten voor huishoudelijke hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) nemen toe. De uitgaven stijgen, maar de inkomsten die Almelo ontvangt vanuit het Rijk nemen de komende jaren af. Bovendien heeft de huidige economische ontwikkeling een negatief effect op de exploitaties binnen het Grondbedrijf, omdat er minder grond wordt verkocht.

Keuzes maken

In overleg met de gemeenteraad is een aantal uitgangspunten opgesteld die bepalend zijn voor de keuzes in deze Voorjaarsnota. In de eerste plaats wordt ingezet op behoud van de sociale agenda.

Het college kiest ervoor om het collegeprogramma zo goed mogelijk uit te voeren. Het een en ander betekent vooral bestaande plannen doorzetten en vooralsnog geen nieuw beleid in uitvoering nemen.

Om de financiën in balans te krijgen is een aantal bezuinigingsmaatregelen nodig. Het college kijkt daarbij eerst in eigen huis. Uit de interne bedrijfsvoering en de personele formatie moet tot 2011 ruim één miljoen euro gehaald worden. In de organisatie wordt daarom een selectieve vacaturestop doorgevoerd, zodat het aantal formatieplaatsen afneemt.

Externe maatregelen

Daarnaast stelt het college een aantal externe kostenmaatregelen voor. Eerst bezuinigen op fysieke taken en pas in de tweede plaats op sociaal vlak, luidt de stelregel. Zo wil het college de extra middelen intrekken die in de begroting 2009 beschikbaar werden gesteld voor uitvoering van de Fietsnota. Daarnaast wordt ook bezuinigd op bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare ruimte (groenonderhoud). Op sociaal terrein is onder meer gekeken naar efficiencymaatregelen waaronder het gebruik van ruimtes in schoolgebouwen, groepsvergroting bij peuterspeelzalen, versobering van de multifunctionele accommodatie in de binnenstad, verhoging van tarieven voor de horeca van Theater Hof88 en het kostendekkend maken van de Sport- en Speluitleen. De continuïteit en kwaliteit van de voorzieningen blijven gehandhaafd. Bovendien stelt het college voor de Kunstuitleen in 2011 te beëindigen. Het college streeft ernaar om de individuele inwoner zo veel mogelijk te ontzien bij bezuinigingsmaatregelen, daarom blijven de lokale belastingen op hetzelfde niveau. Wie de auto naar de stad neemt, betaalt vanaf 2010 wel iets meer voor een parkeerplaats. Betaald parkeren wordt dan tien eurocent per uur duurder.

Knelpunten oplossen

Door te focussen op bestaand beleid is een goed beeld ontstaan van een aantal onoverkomelijke financiële knelpunten. Het college stelt maatregelen voor om deze op te lossen. Daarbij is het versterken van de sociale infrastructuur uitgangspunt geweest. Oplossingen worden onder meer geboden voor: de startersondersteuning voor zelfstandig ondernemers, de langdurigheidtoeslag (minimabeleid), het Maatschappelijk Activeringsconcept (MAC) en de uitvoering van het Actieplan tot verbetering van de Publieksdienstverlening.

Meevaller

Met de verkoop van aandelen Essent verwacht de Gemeente extra opbrengsten. Deze zijn niet verwerkt in de Voorjaarsnota, omdat de verkoop nog niet rond is. De algemene reserve en de reserve Grondbedrijf zijn momenteel onvoldoende. Daarom stelt het college voor om de eventuele opbrengsten te gebruiken om deze tekorten aan te vullen.