Gemeente Zijpe


2009-04-22 500e vrijwilliger volgt een AED training foto bij art. 500e vrijwilliger.JPG

Afgelopen zaterdag 11 april heeft de 500e vrijwilliger deelgenomen aan de AED training in Petten. Dit is een mijlpaal! Daarom werd de heer Vosseberg, de 500e vrijwilliger, in het zonnetje gezet door wethouder Ben Blonk.

In totaal zijn er sinds juni 2008 ruim 550 vrijwilligers getraind. Tijdens de training leerden zij reanimeren en omgaan met een AED (Automatische Externe Defribrillator). Inmiddels zijn er in de gemeente Zijpe 34 AEDs geplaatst.

Om de vrijwilligers te alarmeren in het geval van een hartstilstand wordt het Reanimatie Oproep Systeem / burger AED medio juni operationeel.

Door middel van dit systeem worden de, bij de centrale bekende, vrijwilligers via een SMS bericht gealarmeerd in het geval van een hartstilstand in hun directe omgeving. In het bericht wordt aangegeven waar het slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED is.

Directe basale reanimatie en defibrillatie binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand bieden, zo blijkt uit onderzoek, een overlevingskans van 50 tot 70%.

Door, bij het uitsturen van de ambulances, ook hulpverleners in te zetten via een SMS boodschap wordt de kans vergroot dat er binnen deze cruciale 6 minuten reanimatie en defibrillatie plaats vindt.

Wethouder Ben Blonk en de heer Vosseberg