Vlaamse Overheid


Billijke opstelling ten aanzien van laattijdige betalers in het kader van de Vlaamse zorgverzekering

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

woensdag 22 april 2009

De Vlaamse zorgverzekering keert iedere maand aan ongeveer 180.000 personen een vergoeding uit van 130 euro als tegemoetkoming in niet-medische zorgkosten zoals kosten voor gezinszorg, hulpmiddelen, mantelzorg, verblijf in een rustoord, ... Deze vergoeding wordt deels gefinancierd door de Vlaamse overheid en deels vanuit een jaarlijks verplichte persoonlijke bijdrage van 25 euro (of 10 euro voor personen met een beperkte financiële draagkracht).

Om de nodige inkomsten voor de leefbaarheid van het systeem te vrijwaren, werd in 2006 de gevangenisstraf vervangen door een administratieve geldboete voor personen die gedurende minstens een periode van 3 jaar, de bijdrage niet, onvolledig of laattijdig betaalden.

Op 6 maart 2009 keurde de Vlaamse Regering, op voorstel van minister Heeren, het ontwerp van decreet tot wijziging van de regelgeving goed. Deze wijziging zorgt ervoor dat de geldboete in de toekomst enkel nog zou behouden blijven voor personen die driemaal niet of onvolledig betalen. Personen die laattijdig betaalden, maar wel alle verschuldigde bijdragen effectief betalen krijgen, aldus het ontwerp van decreet, geen boete meer opgelegd.

Tijdens de parlementaire behandeling van het ontwerp van decreet op 1 april 2009 in de Commissie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaamse Parlement stelde minister Heeren dat een kwijtschelding van de geldboete retroactief met 1 jaar juridisch niet correct zou zijn ten op zichte van de burgers die hun boete voor die datum wel hadden betaald. Minister Heeren engageerde zich om hierop terug te komen bij de behandeling van het ontwerp van decreet in de plenaire vergadering.

Daarom vroeg minister Heeren juridisch advies aan Meester Paul Van Orshoven, specialist in het Belgisch Grondwettelijk Recht.

Op basis van dit advies en op voorstel van de ministers Heeren en Van Mechelen besliste de Vlaamse Regering vandaag om de administratieve geldboeten, opgelegd wegens laattijdige betalingen sinds 1 mei 2006 kwijt te schelden. Dus met terugwerkende kracht. Dit betekent dat reeds betaalde boetes worden terugbetaald. De Vlaamse Belastingdienst zal de invordering van de opgelegde boetes stopzetten.

De Vlaamse Regering zal deze beslissing in de vorm van een amendement op het ingediende ontwerp van decreet voorleggen aan de plenaire vergadering van het Vlaamse Parlement .

Voor de terugbetalingen wordt een bedrag van ongeveer 3,2 miljoen euro vrijgemaakt. De ministers Heeren en Van Mechelen zorgen samen met het Vlaams Zorgfonds en de Vlaamse Belastingdienst voor een vlotte communicatie en afhandeling voor de personen die een boete opgelegd kregen of betaalden. Zij zullen geïnformeerd worden. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met de Vlaamse Overheid op het nummer 02 553 46 54 of via email gericht aan boetezorgverzekering@vlaanderen.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
Gsm: 0496 56 75 69
E-mail: paskal.deboosere@vlaanderen.be