Platform Biologica


1500 truitjes voor kale kippen
22 april 2009

De 29-jarige Jo Eglen uit Norwich heeft 1500 kale kippen aan een zelfgebreid truitje geholpen. De Engelse lerares redde tot nu toe zo'n 6000 afgedankte batterijkippen van een wisse dood. Jo Eglen richtte de organisatie Little Hen Rescue op, die zich tot doel stelt om een nieuw huis te vinden voor afgedankte industriekippen.

Het redden van de dieren werd een levensmissie voor Jo Eglen toen ze met eigen ogen bij een pluimveehouderij in haar woonbuurt had gezien wat er met de kippen gebeurt. "Ze zitten zo dicht op elkaar dat ze voortdurend gestrest zijn. Na 16 maanden worden ze afgevoerd om te worden verwerkt in dierenvoer. Maar dat is niet nodig, want als je de kippen opnieuw op adem laat komen, beginnen ze gewoon weer te leggen. Het komt door de stress dat ze hun veren verliezen en uiteindelijk geen eieren meer produceren."

Breipatroon
Met de Little Hen Rescue lukte het om een nieuw tehuis te vinden voor veel kippen, maar ze stuitte op een nieuw probleem. De winter was koud en veel van de kippen hadden al hun veren verloren in de legbatterij. Jo plaatste een oproep op haar website waarin ze mensen vroeg om kippentruitjes te breien. Op de website van Little Hen Rescue plaatste ze het breipatroon. Binnen twee maanden kreeg ze er 1500 toegestuurd.

Voorlopig genoeg werk
Met enkele miljoenen Britse kippen in legbatterijen heeft Jo Eglen voorlopig genoeg werk. In 2012 worden de klassieke legbatterijen in de EU verboden. Daarmee is de klus echter nog niet geklaard, want ook andere soorten legkippen worden na 1 a 2 jaar geslacht. Dit hangt samen met de lage eierprijzen, die de boeren dwingen tot maximale efficientie. Voor Nederland geldt hetzelfde verhaal.

Adopteer een Kip
Qua dierenwelzijn presteert de biologische puimveehouderij verreweg het beste. Adopteer een Kip zet zich daarom in voor een structurele verbetering, door te zorgen dat er meer biologische kippen komen. Een deel van het geld wordt gestoken in projecten om de biologische pluimveehouderij nog diervriendelijker te maken.