Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 127/GB
Datum: 22 april 2009

Minder verkeersslachtoffers in
2008 in provincie Fryslân

Afgelopen jaar 2008 is een bestendig laag aantal verkeersdoden in Fryslân te betreuren ten opzichte van vorig jaar (31 personen). Verder is een dalend aantal ziekenhuis- en licht gewonden bij verkeersongevallen in de provincie vast te stellen (283 ten opzichte van 340 ziekenhuisgewonden vorig jaar, en 607 licht gewonden ten opzichte van 724 in 2007). Landelijk gezien is het aantal verkeersslachtoffers ook gedaald ten opzichte van eerdere jaren, zo heeft minister Eurlings vandaag bekendgemaakt.

De cijfers betreffen de door de politie geregistreerde aantallen. "De laatste jaren zien we wel een fluctuatie in de cijfers van geregistreerd aantal gewonden, daar moeten we onze aandacht blijvend op richten" aldus verkeersgedeputeerde Piet Adema. In de provincie Fryslân zet het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) zich samen met de Friese gemeenten in om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie te verminderen. Jaarlijks worden vele activiteiten op het gebied van permanente verkeerseducatie ingezet als het VerkeersVeiligheidsLabel Fryslân (op scholen) en campagnes als 'Net te hurd, 'Zomer BOB' en 'Je ziet meer met 30' (laatstgenoemde campagnemiddelen zijn gedurende het gehele jaar beschikbaar voor alle Friese gemeenten).

Momenteel werkt de provincie Fryslân aan een Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2010 - 2025. "Vanwege de verwachte bevolkingsontwikkeling zal het aantal verkeersslachtoffers juist onder de kwetsbare doelgroep ouderen toenemen, daarom willen we nu voor de toekomst al gezamenlijk maatregelen bedenken die veilige mobiliteit voor ons allen stimuleren" aldus de voorzitter van het ROF gedeputeerde Adema. In samenspraak met bewoners, overheden, (maatschappelijke) organisaties en instellingen, bedrijven en experts worden problemen in kaart gebracht en wordt gediscussieerd over creatieve en innovatieve oplossingen.

De nieuwe cijfers geven goede hoop op het behalen van de doelstelling van de provinciale verkeersveiligheidsactie 'Actie -25% verkeersslachtoffers in 2010'. Uitgangspunt is het gemiddelde van 1997, 1998 en 1999 (te weten: 1293), doelstelling is om in 2010 gemiddeld 25% minder slachtoffers te hebben (maximaal 970). Voor het eerst in de tussenliggende jaren lag het aantal verkeersslachtoffers in het afgelopen jaar onder deze doelstelling.

---- --