Shakespeareday

26/02/2009 10:57

Toneelvereniging Diever

William Shakespeare werd op 23 april 1564 geboren in het Engelse stadje Stratford-upon-Avon; in 1616 is hij daar, eveneens op 23 april, gestorven.

Ook voor Diever gaat die 23e april niet onopgemerkt voorbij omdat de kaartverkoop voor deze zomer dan van start gaat. Dit jaar staat Much Ado About Nothing op het programma, een stuk dat één keer eerder (in 1957) in Diever is gespeeld.

MUCH ADO ABOUT NOTHING

(Hoop Gedoe om Niks)

"Een feestelijk stuk, maar wel met een serieuze ondertoon", zo typeert Jack Nieborg de romantische komedie "Much Ado About Nothing.

Shakespeare schreef deze komedie omstreeks 1598 / 1599; kort daarvoor had hij beide delen van het koningsdrama Henry IV voltooid (in Diever gespeeld in 2006). Blijkbaar wilde Shakespeare het leven nu weer even van de zonnig kant belichten.

Dat is voortreffelijk gelukt. Much Ado About Nothing is een hecht doortimmerd toneelwerk; alles staat perfect op z'n plaats en de verschillende verhaallijnen in het stuk zijn ingenieus, maar toch overzichtelijk met elkaar verweven. Keer op keer wordt het publiek verrast met onverwachte wendingen die eigenlijk, achteraf beschouwd, heel logisch op elkaar aansluiten.

"Het stuk komt op mij over als een in het wild om zich heen schietende Cupido" zegt Nieborg. "Het is heel spannend om dan juist uit die ogenschijnlijke wirwar een soepel lopende voorstelling te maken."

In zijn vertaling en vervolgens in zijn regie zal die souplesse een grote rol spelen. "Neem bijvoorbeeld het paar Benedick en Beatrice. Die zitten elkaar onafgebroken in de haren, maar het publiek moet aanvoelen dat die stekeligheden meer spel dan werkelijkheid zijn. Want op het eind krijgen ze elkaar, dus zó onaardig hadden ze het blijkbaar niet bedoeld. Ze moeten ook niet als twee sjaggerijnige mopperkonten overkomen; hun verbale schermutselingen moeten het publiek wel amuseren."

Naast deze al wat gerijpte gelieven staat het andere paar: Claudio en Hero. Piepjong, en tot over hun oren verliefd. Ook daar valt weer veel amusants aan te beleven, zelfs als door een vuil spelletje even de indruk wordt gewekt, dat Hero een relatie heeft met een andere man. Claudio is zo van zijn stuk gebracht, dat hij de arme Hero verstoot. Schrik niet, ook dat komt weer op z'n pootjes terecht.

Blijven er heel wat figuren rond deze twee paren optreden: edellieden die maar nooit begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is, en jongens van de gestampte pot die meteen in de gaten hebben hoe de vork in de steel zit.

Het verhaal speelt zich af in Messina, een belangrijke havenstad op het Italiaanse eiland Sicilië. In het decor zal die zuidelijke sfeer goed te herkennen zijn. Veel tuinen, veel groen, veel heggen en daarachter het huis me veel kamers, veel vensters, veel balkons. Een machtige verzameling plekken om elkaar af te luisteren, plannen met elkaar te smeden, de boel voor de gek te houden om, uiteindelijk , tot de slotsom te komen dat het allemaal veel gedoe om niks was.

Shakespeare heeft ons, wederom, de spiegel van het leven voorgehouden.

SPEELLIJST

Zat 4 juli 21.00 uur Try-out

Woe 8 juli 21.00 uur Try-out

Vrij 10 juli 21.00 uur Try-out

Woe 12 augustus 20.30 uur Try-out

Vrij 14 augustus 20.30 uur Première

Zat 15 augustus 20.30 uur Voorstelling

Woe 19 augustus 20.30 uur Voorstelling

Vrij 21 augustus 20.30 uur Voorstelling

Zat 22 augustus 14.30 uur Matinée

Zat 22 augustus 20.30 uur Voorstelling

Woe 26 augustus 20.30 uur Voorstelling

Vrij 28 augustus 20.30 uur Voorstelling

Zat 29 augustus 20.30 uur Voorstelling

Woe 2 september 20.30 uur Voorstelling

Vrij 4 september 20.30 uur Voorstelling

Zat 5 september 20.30 uur Voorstelling

Vrij 11 september 20.30 uur Voorstelling

Zat 12 september 20.30 uur Voorstelling





http://www.shakespearetheaterdiever.nl