Gemeente Appingedam

Jeugdparlement in Appingedam

De gemeente Appingedam wil jongeren kennis laten maken met de lokale politiek en ze betrekken bij de ontwikkeling van de regio. Daarom wordt een Jeugdparlement georganiseerd door de raadscommissie burgerparticipatie, in samenwerking met de wethouder van onderwijs.

Op 23 april debatteren 15 jongeren onder leiding van burgemeester Pot over de vraag: Wat zou er moeten gebeuren in dit gebied om de inwoners vast te houden?

Het jeugdparlement begint om 13.30 uur in het Raadhuis aan de Wijkstraat.

Het jeugdparlement wordt georganiseerd in nauw overleg met het Ommelander College, het Fivelcollege en het Noorderpoortcollege. Elke school levert 5 leerlingen voor het parlement. Er wordt dan gedebatteerd over de toekomst van de regio. Daarnaast mag iedere school een voorstel indienen, dat maatschappelijke betekenis moet hebben voor de bevolking van Appingedam. Het mag 1.500 euro kosten. Over de voorstellen wordt gediscussieerd en gestemd. Het winnende voorstel wordt ook echt uitgevoerd.

In de klassen die meedoen (4 HAVO/VWO en 3 VMBO) hebben de docenten een lessenserie gegeven over (lokale) democratie en besluitvorming. Als sluitstuk daarvan gaven raads- en collegeleden gastlessen op de scholen, waarin werd uitgelegd wat de raad en het college doen en welke belangrijke onderwerpen in Appingedam spelen. Ook worden de âfractiesâ door raadsleden gecoacht bij de presentatie en verdediging van hun voorstel.

Klas 3 VMBO Fivelcollege met de raadsleden Henk Dijkstra en Bert Raangs

Op 16 april bezoeken de 15 deelnemers een raadsvergadering in Appingedam, om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ze worden dan speciaal ontvangen door de burgemeester en de raad en mogen ook meepraten over onder meer sport- en jeugdbeleid.

In de Duitse partnergemeente Aurich discussiëren jongeren dit jaar over hetzelfde thema. Immers in het gebied vlak over de grens speelt dezelfde problematiek van bevolkingskrimp en vergrijzing. Het is de bedoeling dat in de maanden na het Jeugdparlement een debat tussen jongeren uit Appingedam en uit Aurich wordt georganiseerd over dit onderwerp. Deze activiteit past in de viering van 20-jarig partnerschap Appingedam-Aurich.

Meer informatie bij: Liesje Faber, griffier, tel. 0596 691103 (maandag, woensdag en donderdag), e-mail ep.faber@appingedam.nl