Bonnefanten Museum Maastricht

Bonnefantenmuseum Maastricht

Jonas Mekas

23 april: Film 2a ­ Sarah Payton en Chris Teerink "In the shadow of the light" (NL 2007)
Inleiding Sarah Payton en Chris Teerink
In de winter van 2005 volgden filmmakers Chris Teerink en Sarah Payton het wel en Chris Teerink Sarah Payton wee van de geboren Litouwer Jonas Mekas in zijn eigen filmarchief. Anthology Film Archives kan je vergelijken met een kelder waar de werken van Picasso, Chagall, Leger en Braque verzameld zijn. Uit alle hoeken van de wereld wordt filmmateriaal naar Anthology gestuurd, en onder leiding van Mekas wordt dit geconserveerd en vertoond. De documentaire (93 minuten) geeft een intrigerend beeld van de filmmaker en curator in zijn eigen habitat.

Jonas Mekas

28 april ­ 3 mei ­ overdag van 11.00 tot 17.00 uur: Film 2b - Jonas Mekas "365 days" Jonas Mekas is een centrale figuur in de onafhankelijke filmbeweging. Sinds de jaren Jonas Mekas
'60 ontwikkelt hij in zijn eigen stijl een antwoord op de commerciële filmpraktijk. Eerst met een kleine handcamera en tegenwoordig met een video/digitale camera documenteert hij dagelijks zijn leven. Sinds de opkomst van het internet zijn Mekas' gefilmde dagboeken direct en wereldwijd toegankelijk. Men kan er zich op abonneren of zelfs het dagboek van vandaag gratis downloaden.
Van 28 april t/m 3 mei toont het museum overdag een door Mekas zelf samengestelde selectie van 25 stukjes uit het videojournaal 365 Days uit 2007. Daarnaast zal een nieuwe videoboodschap van Mekas worden getoond, waarin hij ingaat op de stormachtige ontwikkeling van zijn populariteit in de wereld van de beeldende kunst.

30 april 18.00 tot 21.00 uur: Creatieve Vrijmarkt
Bij Koninginnedag hoort een vrijmarkt. Middels een creatieve vrijmarkt stelt het museum een honderdtal `kraampjes' beschikbaar aan ontwerpers, modemakers, tekenaars, performers e.d. om hun producten (tot een marktwaarde van 300) te tonen en te verkopen.
Aanmelden via de website, Exile on Main St. Parallel, 30 april. Vrijmarkt.




Na afloop van de vrijmarkt organiseert de Kunst Academie een feest bij Ipanema.