Gemeente Reimerswaal


Zeeuws dagje uit voor mantelzorgers op 23 april

Geplaatst op: 14-04-2009
door: ()

Op donderdag 23 april organiseert het Servicepunt Vrijwilligerswerk van de Gemeente Reimerswaal een echt Zeeuws dagje uit speciaal voor mantelzorgers. Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:

9.00 uur Verzamelen bij de sporthal in Kruiningen. 9.30 uur Vertrek naar een Zeeuwse boerderij nabij Arnemuiden waar u een kopje koffie/thee met een echte Zeeuwse bolus aangeboden krijgt. Daarna krijgt u een rondleiding over het grote erf van deze oude boerderij.
11.00 uur Vertrek naar de lunchlocatie
11.30 uur U komt aan in het dijkdorp Westkapelle. Westkapelle ligt direct aan zee, te midden van strand, dijk, duinen en een klein kreek- en bosgebied ten zuiden van de plaats. U kunt hier op eigen gelegenheid het dorp verkennen, uitwaaien op de dijk of een terrasje pakken.
12.15 uur In een buitendijks gelegen dijkpaviljoen met de Noordzee op enkele meters afstand, staat een heerlijke lunch op u te wachten. 13.15 uur Vertrek naar een Domburgse boerderij voor de middagactiviteit.
13.30 uur In de typisch gemoedelijke Zeeuwse sfeer wordt u in een boerenschuur ontvangen met koffie, een Domburgs neutje en een bolus. Vervolgens krijgt u de kans om kennis te maken met een indrukwekkende typisch Zeeuwse activiteit. Waan u in de gezellige Zeeuwse cultuur met het ringrijden. Tijdens deze workshop wordt u alles uitgelegd over deze oude traditie en natuurlijk mag u het zelf ook eens gaan proberen. Na de uitleg van de geschiedenis van het ringrijden gaat u beginnen met het ringlopen en ringfietsen.
16.00 uur Tijdens de rit naar de laatste activiteit van deze dag kunt u even uitrusten van de inspanningen!
16.30 uur De vruchtbare Zeeuwse klei is bij uitstek geschikt voor de bessenteelt. Het gunstige klimaat met zijn vele zonuren zorgt voor volle rijpheid, smaak en kleur van de bes. Zeeuwse bessen zijn dan ook zeer geschikt voor het maken van wijn, sap, jam en sauzen. Tijdens deze excursie krijgt u uitleg en een video te zien over de bessenteelt en het maken van wijn. Daarna krijgt u een rondleiding door de jam- en wijnmakerij en bekijkt u een expositie over de bessenteelt van vroeger en nu. Natuurlijk kunt u de ambachtelijk gemaakte producten ook kopen.
De excursie is inclusief een kopje koffie/thee, een bessenvlaaitje en een glas wijn of sap.
18.00 uur Terugkeer naar huis

Heeft u na het lezen van het programma zin gekregen om mee te gaan tijdens deze dag dan kunt u bellen naar het Servicepunt Vrijwilligerswerk Reimerswaal tel. 0113-395340. Er is plaats voor maximaal 48 personen en de deelname is gratis.

Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over wat het verschil is tussen een vrijwilliger en mantelzorger, staat hieronder een schema waarin dit uiteen gezet wordt.

Mantelzorgers Vrijwilligers

· Mantelzorg vloeit voort uit een familierelatie of vriendschap en is ongeorganiseerd; de basis is persoonlijke betrokkenheid.· Mantelzorg overkomt iemand en is vaak geen keuze.· Mantelzorg houdt nooit op en duurt soms 24 uur per dag, zeven dagen per week.· Mantelzorgers moeten alles doen, ook de taken die hem/haar niet liggen.· Mantelzorgers lopen het risico om lichamelijk en psychisch overbelast te raken.· Mantelzorgers worden door de intensieve zorg vaak beperkt in het onderhouden van sociale contacten.· Mantelzorg wordt vanzelfsprekend gevonden · Vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden onverplicht en onbetaald ten behoeve van (onbekenden) anderen, in georganiseerd verband.· Vrijwilligerswerk is een bewuste keuze· Vrijwilligers kunnen de aard van de werkzaamheden zelf bepalen.· Vrijwilligerswerk wordt als ontspanning ervaren.· Door het vrijwilligerswerk breiden vrijwilligers hun sociale netwerk uit.· Vrijwilligerswerk wordt als een persoonlijke verrijking gezien.