Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie mw. A. Danopoulos

Titel proefschrift
Geschilbeslechting door de OPTA

---

Promotors:
Prof.mr. L.J.J. Rogier
Prof.mr.dr. E. Steyger

---

Datum
23 april 2009 11:00

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Regels toezichthouders bij geschillen moeten duidelijker

Eén van de taken van de Onafhankelijke Post en
Telecommunicatieautoriteit (OPTA), toezichthouder op de telecommunicatiemarkt en op de postmarkt, is het beslechten van geschillen tussen twee telecommunicatieondernemingen. Hierbij mengt dit bestuursorgaan zich in een civielrechtelijk geschil. In haar proefschrift Geschilbeslechting door de OPTA. Een voorbeeld voor geschilbeslechting in het bestuursrecht? onderzoekt Alexandra Danopoulos de gevolgen van deze bijzondere constructie voor het bestuursrecht. Zij promoveert op donderdag 23 april aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De bevoegdheid tot geschilbeslechting van de OPTA komt voort uit Europese telecommunicatierichtlijnen. Het voordeel van deze procedure ten opzichte van de procedure voor de rechter is de snelheid en de deskundigheid van de toezichthouder. Danopoulos stelt dat het hier gaat om een bijzondere bevoegdheid omdat een bestuursorgaan zich mengt in een geschil tussen twee private partijen die op grond van de Telecommunicatiewet met elkaar een contract dienen te sluiten. Er is sprake van een mengvorm van bestuursrecht en civiel recht.

Dit roept in de literatuur allerlei vragen op. Danopoulos beschrijft de specifieke kenmerken van deze bevoegdheid. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) en de Zorgautoriteit hebben een soortgelijke bevoegdheid. Over deze bevoegdheid moeten meer en duidelijkere regels worden gesteld. De promovendaj geeft concreet weer welke punten door de wetgever nader dienen te worden geregeld en doet daar aanbevelingen voor.
Ook onderzocht ze welke rechtsgang tegen geschilbesluiten van de OPTA meer voor de hand ligt, de gang naar de civiele rechter of die naar de bestuursrechter. Danopoulos nam ook een rechtsvergelijking met het Griekse systeem op, waar dezelfde vragen over deze bevoegdheid spelen.