Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie mw. B. van den Berg

Titel proefschrift
The Situated Self: Identity in a World of Ambient Intelligence
---

Promotors:
Prof.dr. J. de Mul
Prof.dr. V.A.J. Frissen

---

Datum
23 april 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Wijsbegeerte (FW)

Technologie van de toekomst: wat doet dat met jou?

'Ambient Intelligence' vormt onze identiteit

Een bushokje dat herkent waar je heengaat en je spontaan de juiste bustijden laat zien of een slimme weegschaal die je dagelijks coacht voor een gezonde levensstijl. Wat zulke technologieën doen met de identiteit van mensen onderzoekt Bibi van den Berg in haar proefschrift The Situated Self: identity in a world of Ambient Intelligence. Zij concludeert dat deze technologieën net zo belangrijk zijn voor de vorming van onze identiteit als contact met andere mensen. Van den Berg promoveert op donderdag 23 april 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van den Berg onderzocht de effecten van Ambient Intelligence technologieën op onze identiteit en de expressie daarvan. Ambient Intelligence is in de jaren '90 ontwikkeld door Philips en is een toekomstvisie op een nieuwe technologische werkelijkheid. De visie werd al snel geïntegreerd in het technologiebeleid van de Europese Unie en intussen wordt er hard gewerkt aan de verwezenlijking ervan. Ambient Intelligence technologieën hebben een aantal specifieke kenmerken. Zo zijn ze weggewerkt in onze leefomgeving en voorzien zij individuele gebruikers op een anticiperende manier van gepersonaliseerde diensten en informatie.

De promovenda ziet identiteit als iets dat ontstaat in interacties tussen mensen. De rollen die individuen in interacties aannemen vormen de basis van hun zelfbeeld: wij worden de rol die wij voor anderen spelen. Andere mensen zijn erg belangrijk bij de vorming van onze identiteit; zij functioneren voor ons soms als coach, reisgids of spiegel.

Bibi van den Berg concludeert dat de nieuwe `intieme' technologieën in de Ambient Intelligence visie op eenzelfde manier gaan bijdragen aan het construeren van onze identiteit. Zo kan de weegschaal die je helpt met je dieet de rol van coach vervullen en het bushokje dat je vertelt welke route voor jou het beste is de reisgids. In haar proefschrift geeft Van den Berg hier geen normatief oordeel over, maar laat ze zien dat het belangrijk is om in te begrijpen hoe technologieën mensen beïnvloeden. Dit inzicht kan worden meegenomen bij het ontwerpen van nieuwe technologieën en kan ons helpen om te bepalen welke rol wij technologie in ons leven willen geven.