Gemeente Noordwijkerhout

23/4/2009 - Informatie over verkeersexamens
Op donderdag 23 april 2009 worden de leerlingen van groep 7 van de basisscholen Regenboogschool, Prinsenhof, Zeestroom, Victorschool uit Noordwijkerhout en de Egelantier uit De Zilk getest bij het verkeersexamen. De politie geeft voordat de leerlingen gaan fietsen uitleg en keurt de fietsen. Vervolgens legt elke leerling individueel het parcours af en wordt door de ouders op de posten getoetst.

Achtergrond verkeersexamen
Het verkeersexamen is in Noordwijkerhout ingesteld om de kennis van de verkeersregels- en tekens van basisschoolleerlingen in de praktijk te testen. Het examen wordt georganiseerd door de politie, Veilig Verkeer Nederland (afdeling Noordwijkerhout) en de gemeente Noordwijkerhout. In de klas is dit examen voorbereid met behulp van leerstof van Veilig Verkeer Nederland en leerlingen hebben het schriftelijke examen afgelegd. De lengte van het parcours is ongeveer twee kilometer. De start is dit jaar voor het eerst vanaf de Brink. De Zilk heeft een eigen parcours. De route in Noordwijkerhout loopt vanaf de Brink en verder over de Herenweg, Victoriberg, over de Van der Weijdenlaan, Pilarenlaan, Maandagsewetering, Wildlaan, Viaductweg, Koninginneweg en terug naar de Brink. Met speciale borden worden leerlingen de goede kant opgestuurd. Speciale waarschuwingsborden moeten het overige verkeer wijzen op de deelnemers. Zij worden gevraagd goed uit te kijken voor de enigszins zenuwachtige jeugdige verkeersdeelnemers. In gemiddeld 25 minuten leggen de leerlingen de test af. Iedere minuut start er een nieuwe kandidaat, gekleed in veiligheidshesje.

Elke fiets moet aan technische eisen voldoen en wordt voor het examen getoetst (functionerende remmen, bel etc...). Langs het parcours zitten bij de controleposten ouders die de handelingen van de kinderen beoordelen en noteren in een rapport. Gelet wordt op handelingen als, borden goed opvolgen, hand uitsteken bij afslaan, goed kijken bij afslaan en correct voorrang verlenen.

De politie kijkt de formulieren na en geeft de uitslag door aan de betrokken school. Op basis van de resultaten kan bepaald worden welke kinderen nog bijscholing nodig hebben om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen! Dit jaar doen wederom alle scholen mee aan het praktisch verkeersexamen in de gemeente Noordwijkerhout, zodoende worden 250 leerlingen getest!