Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
17 april 2009

European Model United Nations van 23 tot 26 april in Maastricht Conferentie verbindt studenten met de Verenigde Naties

Ruim 400 studenten uit meer dan 30 landen komen in april naar Maastricht om deel te nemen aan de tweede European Model United Nations. Deze EuroMUN is een van de grootste simulaties naar het model van VN-conferenties in Europa. Studenten bootsen op zo authentiek mogelijke wijze de onderhandelingen na van de zes commissies van de Verenigde Naties, de Europese Commissie, de NAVO en de Afrikaanse Unie. Het hoogtepunt van de conferentie vindt plaats op vrijdag 24 april, als de commissies via live chats informatie uit de eerste hand krijgt van VN-functionarissen op het hoofdkwartier in New York.

De conferentie is niet alleen waarheidsgetrouw vanwege het gebruik van originele VN- procedures en professionele dress codes. Ook de relevantie van de onderwerpen die aan bod komen en de input van vooraanstaande experts dragen hieraan bij. Zo fungeert Bastiaan de Bruijne van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken als adviseur in het debat van de Mensenrechtenraad over de situatie in Darfur. Daarnaast leveren deskundigen van het Europees Instituut of Public Administration (EIPA) en het Maastricht Economic and social Research and training centre on Innovation and Technology (UNU-Merit) een inhoudelijke bijdrage aan respectievelijk het immigratiebeleid van de EU en de crisis in Zimbabwe. Een internationaal team van studenten journalistiek neemt de rol van de media op zich en publiceert een krant waarin ze rapporteren over de vorderingen van de onderhandelingen.

De conferentie van dit jaar traint studenten niet alleen in internationale diplomatie, maar levert bovendien een actieve bijdrage aan het behalen van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een delegatie uit Madagascar onder leiding van Chargé d'Affaires Ibrahim Norbert Richard, spreekt de deelnemers tijdens de openingsceremonie toe, en tijdens de conferentie wordt geld ingezameld voor ontwikkelingsprojecten in Madagascar. Deze projecten zijn, net als EuroMUM zelf, op touw gezet door de projectcommissie van de United Nations Student Association (UNSA). De deelnemers kunnen verder meedoen aan verschillende sociale activiteiten met als doel het bevorderen van intercultureel begrip en vriendschap, met als hoogtepunten de EuroMUN Global Village op donderdagavond en de Delegate's Dance in hotel L'Empereur op zaterdagavond.

UNSA is een interfacultair non-profit studentenvereniging van de Universiteit Maastricht (UM). Hun activiteiten zijn gericht op het vergroten van kennis over de Verenigde Naties en internationale diplomatie en bewustwording van belangrijke kwesties die in de wereld spelen. Daarvoor organiseert UNSA trainingen, lezingen en excursies, en publiceert de vereniging elk kwartaal een krant over VN vraagstukken en ondersteunt diverse projecten in ontwikkelingslanden.

De conferentie wordt ondersteund door het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, en wordt gehouden in verschillende gebouwen van de universiteit. De overige samenwerkingspartners zijn behalve de eerdergenoemde intstellingen UNU-Merit, EIPA en de NATO, de United National Regional Information Centre (UNRIC), de United Nations Department for Public Information (UNDPI) en the Maastricht School of Governance.