ROC Friese Poort âVechten voor vrijheidâ ROC Friese Poort een dag in teken van Afghanistan

Op donderdag 23 april staat ROC Friese Poort in Emmeloord een dag in het teken van Afghanistan. Samen met COS Flevoland organiseert zij dan de themadag `Vechten voor Vrijheid'. In de ochtend zal burgemeester mr. W.L.F.C. ridder van Rappard de dag openen. Een breed palet aan activiteiten, zal de deelnemers een veelzijdig beeld van Afghanistan geven. Want Afghanistan is zoveel meer dan `stoffig' en `oorlog'.

Breekbaar Nieuws
Iedereen leest de krantenkoppen over Afghanistan, weet dat onze militairen in Uruzgan gevestigd zijn. Maar in de schaduw van dit nieuws leven ook mensen, de Afghanen. Hoe ziet hun leven eruit, wat hopen zij voor de toekomst? En in de aanloop van 5 mei wordt er met de deelnemers ook teruggeblikt naar de oorlog in Nederland ruim 50 jaar geleden. In hoeverre kunnen we een vergelijking trekken? Journalist Gijs Wanders zal de voorstelling `Breekbaar Nieuws' live begeleiden. Na afloop vindt onder leiding van Ellen van Dalen, onder andere NOS buitenland correspondent, een debat plaats.

Kolonel Matthijssen op bezoek
Via het interactieve programma die dag, zullen de deelnemers hun kennis vergroten binnen de drie hoofdthema;'s: `cultuur', `wederopbouw' en `defensie en missie'. Hoe smaakt een typisch Afghaans gerecht? Hoe worden waterputten voor Nederlandse organisaties daar geslagen? En wat zijn de taken van degene die de Nederlandse militairen in Uruzgan moet aansturen? Op deze laatste vraag kan niemand minder dan kolonel Matthijssen beter antwoord geven. En daarvoor komt hij deze donderdag ook naar ROC Friese Poort.

Tentoonstelling
In aanloop naar de themadag, is in de week daarvoor de tentoonstelling `Veteranen, ingezet in dienst van vrede' te zien. Iedereen is welkom om deze tentoonstelling in de centrale hal van het ROC te komen bezichtigen. Ook is er een foto-expositie, die de kijker meeneemt naar een veelzijdig Afghanistan.