Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB Prognose Meivakantie 2009

Door het begin van de meivakantie wordt de avondspits van donderdag 23 april een stuk drukker dan normaal, waarschuwt de ANWB. Rond 17.00 uur staat er meer dan 350 kilometer file. De avondspits op vrijdag 24 april wordt niet veel drukker dan gebruikelijk. De meeste scholen zijn tot en met dinsdag 5 mei vrij maar veel basisscholen gaan voor twee weken dicht. Tijdens deze periode gaan circa 2,75 miljoen vakantiegangers er even tussen uit. De helft vertrekt naar het buitenland, de favoriete bestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en België.

In Nederland verwacht de ANWB de meeste vertraging op de wegen vanuit de Randstad naar de populaire vakantiebestemmingen zoals de Wadden, de Veluwe en Zeeland. Nederlanders die door België rijden krijgen te maken met files op de E19 voor Antwerpen. Door werkzaamheden is er tot 9 mei in beide richtingen maar één rijstrook beschikbaar.

In onze buurlanden voorspelt de bond grote drukte van vrijdag 1 mei tot en met zondag 3 mei. 1 Mei is daar een nationale feestdag. In België is er veel verkeer op de wegen naar de kust en de Ardennen. In Duitsland staan de files in het noorden rond Bremen en Hamburg en in het zuiden rond Neurenberg en München. In Frankrijk is het druk op de wegen vanuit Parijs naar het westen en het zuiden.

Evenementen
25 april: Bloemencorso in de Bollenstreek.
30 april: Vrijmarkten in Amsterdam en Utrecht, Koningin Beatrix in Apeldoorn. 5 mei: Bevrijdingsfestivals.