Gemeente Hattem

Gemeenten op Noord-Veluwe gaan duurzaam inkopen Vorige

Acht gemeenten op de Noord-Veluwe gaan duurzaam inkopen. Daarom ondertekenen donderdag 23 april de bestuurders van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten gezamenlijk de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid.

Met deze ondertekening leggen de Noord-Veluwse gemeenten, in navolging van het regionale Klimaatactieplan 2009 - 2012, de intentie vast om hun gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid te verduurzamen. Voorafgaand aan de ondertekening geeft Henk Hortentius, programmacoördinator bedrijfsvoering overheden van SenterNovem, een presentatie over duurzaam inkopen.

Regio Noord-Veluwe, het samenwerkingsverband van de acht gemeenten, is al gestart met enkele projecten waaronder het gezamenlijk inkopen van groene stroom en groen gas voor gemeentelijke gebouwen en openbare verlichting. Ook bij de aanbesteding van de afvalinzameling in vier regiogemeenten zijn specifieke duurzaamheidscriteria opgenomen die meewegen in de procedure van vergunningverlening. De acht gemeenten op de Noord-Veluwe kopen jaarlijks voor 123 miljoen euro bij ruim zevenduizend bedrijven.

De rijksoverheid wil samen met andere overheden de markt voor duurzame producten stimuleren door het goede voorbeeld te geven en zelf duurzame producten te kopen. Jaarlijks besteden de gezamenlijke overheden (rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) meer dan veertig miljard euro aan de inkoop van goederen en diensten. Als overheden duurzaam inkopen, dan krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls. Regio Noord-Veluwe en de acht gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en honderd procent in 2015.

Duurzaam inkopen gaat uit van een goede balans tussen mens, omgeving en economie. Dit betekent dat organisaties die duurzaam inkopen rekening houden met het milieu en met sociale aspecten. Bij sociale aspecten gaat het onder meer over arbeidsomstandigheden, zoals kinderarbeid. Bij milieuaspecten spelen de effecten van het product op het milieu een belangrijke rol, bijvoorbeeld energieverbruik en materiaalgebruik.

Meer informatie: www.regionoordveluwe.nl