Congres Agressie in jeugdzorg, onderwijs en gezin 23-4-2009 Amsterdam

21/04/2009 11:40

Het Projektenburo

De kracht van agressie en conflict in Jeugdzorg, onderwijs en gezin

EFeCT internationaal symposium 2009, Amsterdam

Datum: 23 april 2009

Tijd: 09.00 - 17.00 uur

Plaats: Hotel Arena

's Gravensandestraat 51, 1092 AA Amsterdam

Professionals in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en de zorg worden regelmatig geconfronteerd met agressie van kinderen en jongeren. Hoewel in het algemeen de wens bestaat om zich vooral op preventie te richten, is het een gegeven dat agressie soms (onverwacht) voorkomt, waardoor er direct gehandeld en soms ook daadkrachtig ingegrepen moet worden. Een integrale aanpak is hierbij van groot belang: de professional die weet hoe in escalerende situaties adequaat, veilig en therapeutisch om te gaan met het problematisch gedrag en een algemene en concrete ondersteuning daarbij door het management. De aanpak dient voorts ingebed en verankerd te zijn in de totale organisatie. De uitdaging is om agressie en incidenten te benutten voor een positieve ontwikkeling van de kinderen en jongeren.

Tijdens het congres wordt aandacht besteed aan methodieken voor in de jeugdzorg, in het onderwijs en in het gezin, wetenschappelijk onderzoek en praktische ervaringen.

Speciale aandacht wordt besteed aan de vanuit Amerika geïntroduceerde methodiek Life Space Crisis Intervention (LSCI), een verbale interventiemethodiek die tot doel heeft conflicten te benutten als leermoment.

In een programma met lezingen en workshops komen experts uit verschillende landen aan het woord (zie voor nadere informatie www.efect-congress.eu, of mail naar info@efect-congress.eu ). Dit jaar ligt de nadruk op de ervaringen in Nederland en Belgie, aangevuld met inbreng uit enkele andere Europese landen.

Met plenaire lezingen van Dr. F. D'Oosterlinck en Prof. Dr. E. Broekaert (Universiteit van Gent), Drs. K. Blankespoor (Cardea Jeugdzorg Leiden) en Drs. Y van Engelen (SBO de Klimop/CONNECTING/ENTMA08) en workshopleiders uit jeugdzorg en onderwijs.

De organisatie is in handen van Cardea Jeugdzorg (Leiden) in samenwerking met OOBC Nieuwe Vaart (Gent), CONNECTING (Amsterdam) en Spirit Jeugdzorg (Amsterdam).

Contactpersonen:

Coördinatie perscontacten: Mw. A. Boekestijn (Cardea) 06 15 002561

Informatie over inhoud: Mw. K. Blankespoor (Cardea) 06 54 254481

Cardea Jeugdzorg, Mw. A. Boekestijn, Haagse Schouwweg 8 E/F, 2332 KG Leiden, 071-5795050 (telefoon), 071-5795059 (fax), a.boekestijn@cardea.nl (email).

Achtergrondinformatie: www.efect-congress.eu - www.cardea.nl - www.lsci.org

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.efect-congress.eu