Gemeente Papendrecht

16 april 2009

Openbare basisschool Anne Frank adopteert oorlogsmonument Leerlingen van groep 8 van Christelijke basisschool Prins Constantijn dragen donderdag 23 april de adoptie van het oorlogsmonument in Papendrecht over aan leerlingen van groep 7 van de Openbare basisschool Anne Frank.

Het oorlogsmonument in Papendrecht is een gedenksteen, bestaande uit gestileerde kruisen. De basis van het gedenkteken is van massief beton en symboliseert de gezonde maatschappij. De kruisen, die vanuit de basis omhoog reiken, beelden de uiteengerukte samenleving uit. In het gedenkteken kan een vuurschotel gezet worden, die de louterende werking weergeeft en het herstel van de samenleving na de oorlog uitbeeldt. Het monument is geplaatst bij de ingang van de aula van de Algemene begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg te Papendrecht.

Adopteer een Monument
Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 of 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Een adopteerschool besteedt in de klas aandacht aan de (lokale) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal achter het geadopteerde monument. De leerlingen maken kennis met de traditie en rituelen van herdenken. Dit gebeurt door het bijwonen van een herdenking bij het monument, waarbij leerlingen gedichten voordragen en bloemen leggen bij het monument. Na de kranslegging worden twee minuten stilte in acht genomen.

Aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in de klas Om zich voor te bereiden op deze bijeenkomst bezochten de leerlingen van de Prins Constantijn school het Anne Frankhuis. Leerlingen van Christelijke basisschool Prins Constantijn en Openbare basisschool Anne Frank bespraken in de klas de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de Anne Frank krant 2009. Naast de daders, slachtoffers, helpers en toeschouwers in de Tweede wereldoorlog, kreeg de geboortedag van Anne Frank (nu 80 jaar geleden) dit jaar speciale aandacht in de krant.

Schoonmaakactie `Een fris Papendrecht' start 22 april Woensdag 22 april om 9.15 uur geeft wethouder mw. M.I. Zaal-Kwaak op het Marktplein de aftrap voor de jaarlijkse schoonmaakactie `Een fris Papendrecht' onder het motto: `Papendrecht kan nog schoner! Deze schoonmaakactie duurt tot 3 juli 2009 en start in de wijk Kraaihoek/Middenpolder. In winkelcentrum `De Meent' wordt met een kauwgomverwijderaar de straat schoongemaakt. In de wijk wordt met een hondenpoepzuiger en veegmachines de straten weer schoongemaakt.

Wat gebeurt er in de wijk?
Op woensdag 22 en donderdag 23 april wordt alles wat bewoners hebben gemeld tijdens de tec hnische schouw op 31 maart of bij het Meldpunt zoveel mogelijk verholpen. De milieupolitie verwijdert vervallen fietsen en winkelwagentjes van de openbare weg. Bewoners kunnen hun grof vuil eenmalig in een grote container gooien. Deze staat, náást een informatiekraam, op het Stockmanplein (22 april) in de H. Polakstraat (23 april). Het aangeboden afval wordt ter plekke gescheiden.
Op woensdag 22 april is er een sport-, spel- en muziekmiddag op het Stockmanplein. Vanaf 13.30 zijn alle kinderen uit de buurt welkom. Er zijn gratis broodjes knakworst, een springkussen, een reuze jenga, een kegelbaan voor de kleintjes en de Sport en spelbus staat er met gratis te gebruiken sport- en spelattributen. Ook kunnen de kinderen gratis een muziekworkshop van ToBe volgen die middag. De middag duurt tot 15.30 uur.

Scholieren zamelen plastic afval in
De leerlingen van de Oranje Nassauschool, De Wielen, de Anne Frankschool en de Augustinussschool kregen speciale plastic zakken uitgereikt om in twee weken zoveel mogelijk plastic afval in te zamelen. Op 22 april worden alle zakken van deze scholen op het marktplein gezet en weegt de gemeente de afvalberg. Net voor de zomervakantie (als de andere wijken ook aan de beurt zijn geweest) wordt de school die de meeste kilo's plastic heeft verzameld, bekend gemaakt. De winnaar wint een kleurrijke pleinplakker voor op het schoolplein. Na de zomervakantie plaatst de gemeente Papendrecht op verschillende plekken speciale afvalbakken voor het inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Meer informatie
Met vragen of voor meer informatie over de actie `Een fris Papendrecht' kunt u contact opnemen met de gemeente Papendrecht: wijkgerichtwerken@papendrecht.nl.

9-9-2009: een bijzondere (trouw)dag
Voor wie dit najaar wil trouwen en/of iets heeft met het getal 9, heeft de gemeent e Papendrecht een speciaal voorstel. Om de toch al bijzondere datum 09-09-2009 nóg meer kracht bij te zetten, bieden wij de mogelijkheid om zowel 's ochtends als 's avonds om 9 minuten over 9 te trouwen. (Op de rest van die dag is alleen 16.00 uur nog beschikbaar.) De huwelijksvoltrekking kan plaatsvinden in het gemeentehuis, maar als het bruidspaar het op prijs stelt, zijn de Papendrechtse ambtenaren van de burgerlijke stand zelfs bereid om het huwelijk tijdens het feest op locatie te voltrekken..

Iets voor u? Neem dan snel contact op met de gemeente Papendrecht, tel. (078) 641 89 11, en vraag naar de afdeling Publiekszaken.

Afsluiting gedeelte Matenasche Scheidkade
Begin mei wordt het gedeelte van de Matenasche Scheidkade tussen de Tiendzone en A15 voor een periode van ongeveer twee jaar afgesloten. Vanwege de ontwikkeling van het gebied langs de Oostkil (het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum) moet grond wo rden afgevoerd naar het Land van Matena. De Matenasche Scheidkade moet hiervoor geschikt worden gemaakt.

De gemeente heeft gekozen voor de Matenasche Scheidkade omdat de route via Oostkil en Noordkil, gelet op de aanwezigheid van basisscholen en de verkeersveiligheid van onder meer de schoolkinderen, niet geschikt is.

(Brom-)fietsers worden omgeleid via de Tiendweg Oost, Oostkil, Noordkil en Oostpad. De route wordt met omleidingsborden in 2 richtingen aangegeven. Om de omleiding zo kort mogelijk te houden wordt ter hoogte van rotonde Noordkil-Oostkil een nieuw fietspad aangelegd van de Noordkil naar het Oostpad langs de A15. De percelen die aan de Matenasche Scheidkade liggen, blijven bereikbaar voor de eigenaren en gebruikers.

De afsluiting duurt ongeveer 2 jaar of in ieder geval totdat de Matenasche Scheidkade opnieuw is ingericht als een fiets- en voetpad.


____________