CPNB


Persbericht 21-4-2009

Boekhandel vraagt aandacht voor informatieve boeken

Op donderdag 23 april, Wereld Boeken Dag, zal de Nederlandse boekhandel aandacht vragen voor het informatieve boek. Zij doet dit door op die dag acht titels uit het jaaraanbod van 2008 te onderscheiden met Het Lintje van de Boekverkoper. Elk van de uitgaven werd door een comité van boekverkopers gezien als een bijzondere, waardevolle en originele aanvulling op het bestaande assortiment. De toekenning zal vanaf nu jaarlijks plaatsvinden. De lintjes worden toegekend door de Koninklijke Boekverkopersbond. De Stichting CPNB is initiatiefnemer en organisator van de campagne.

World Book and Copyrightday (Wereld Boeken Dag) is een initiatief van Unesco en wil de aandacht vestigen op lezen en uitgeven en de bescherming van het intellectueel eigendom door copyright. De dag is door Unesco ingesteld op 23 april 1995. De datum verwijst naar de sterfdag van Cervantes en Shakespeare.

Om de specifieke kwaliteiten van informatie in boekvorm te tonen zal jaarlijks Het Lintje van de Boekverkoper worden uitgereikt aan de meest bijzondere informatieve titels uit een jaarproductie. De lintjes worden toegekend aan boeken die in het voorgaande jaar zijn verschenen in de Nederlandse taal en algemeen verkrijgbaar zijn in de Nederlandse boekwinkel. Ook vertaalde uitgaven komen in aanmerking. Een representatief comité van negen boekverkopers stelde dit jaar de selectie samen. Daarbij waren onder meer AKO, bol.com, Bruna, Libris en Selexyz vertegenwoordigd.

NS is hoofdsponsor van de Stichting CPNB