Gemeente Roermond

Regio dringt aan op compensatie voor tunnelsluitingen A73

Vooruitlopend op het debat van de Vaste Kamercommissie met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat op donderdag 23 april roept de regio in een notitie op tot compenserende maatregelen vanwege inkomstendervingen als gevolg van de tunnelsluitingen in de A73. Als compensatie vraagt de regio een versnelde uitvoering van de opwaardering van de N280-West tot autoweg, te beginnen met het gedeelte van de N280 binnen Roermond, met name tussen de A73 en de Maasbrug. Hiervoor is namelijk geen MER (milieu effect rapportage) nodig. Door de A73, BAB52 en N280-Oost neemt de verkeersdruk op de N280-west evenredig toe.

Op basis van harde afspraken tussen diverse bestuursorganen mocht de regio er op rekenen dat de A73-Zuid op 1 januari 2008 volledig en ongestoord in gebruik kon worden genomen. Bedrijven hebben zich vanuit die optiek in Roermond gevestigd of daar hun logistieke planning op aangepast. Alleen voor de vervoerssector kan de economische schade op basis van de sluitingen tot nu toe en met nog minimaal 9 weken sluiting in het vooruitzicht op ruim 22 miljoen euro worden ingeschat. De verminderde omzet van de Roermondse detailhandel is nog moeilijk in harde cijfers uit te drukken, maar de vele opstoppingen in de binnenstad bij gesloten tunnels zijn er zeker debet aan dat de detailhandel omzetschade heeft. Naast extra kosten die tunnelsluitingen met zich meebrengen kan ook worden gedacht aan voertuigverliesuren, extra brandstofkosten en personeelsuren. Naast de kosten wordt ook gewaarschuwd voor extra CO2 uitstoot en zijn ergernis en vertraging op het overige wegennet niet in kosten uit te drukken. Extra kosten als gevolg van het niet kunnen gebruiken van de oprit Koninginnelaan en de vele kortstondige sluitingen als gevolg van storingen e.d. zijn niet eens meegenomen.

De gezamenlijke notitie is een initiatief van EVO, Transport en Logistiek Nederland , Kamer van Koophandel. Limburgse Werkgevers Vereniging, Retailpark, Designer Outlet Centre, REO Midden-Limburg, Provincie Limburg en Gemeente Roermond. De ondertekenaars gaan er van uit dat een versnelde aanpak wordt bewerkstelligd van de N280-West en dat, vooruitlopend daarop, het Rijk een substantiele bijdrage levert aan het op korte termijn opwaarderen van het N280-wegvak ter hoogte van Roermond. Het is bovendien een uitgelezen kans voor het Rijk om in deze tijd van economische recessie investeringen te doen.

Publicatiedatum: 22-04-2009 Bijgewerkt: 22-04-2009