VVD



Liberalisme

Adam Smith

Van 25 tot en met 28 augustus
vindt de zomerschool van de
Teldersstichting plaats.
Klik hier voor meer informatie

Zorgen voor zelfbeschikking

Nieuw geschrift van de Teldersstichting over de positie van de burger in zorg-, woon-, en onderwijsinstellingen vvd Zorgen voor zelfbeschikking

Geschrift 107, 93 pagina's, EUR12,50

Woningcorporaties en zorg- en onderwijsinstellingen komen vrijwel allemaal voort uit het particulier initiatief maar opereren vandaag de dag in een omvangrijk stelsel van overheidsbemoeienis en collectieve financiering. Tegelijk - en daardoor? - leidt het functioneren van deze organisaties tot maatschappelijke onvrede en prijkt het daarom regelmatig bovenaan de politieke agenda.

Hoe komt het dat zovelen ontevreden zijn met de wijze waarop bijvoorbeeld de thuiszorg is georganiseerd? Waarom is er geen echt toponderwijs op de Nederlandse universiteiten? En hoe komt het dat er op de markt voor huurwoningen zo weinig te kiezen is?

In Zorgen voor zelfbeschikking wordt op deze en andere vragen ingegaan. Daarbij fungeerden de liberale beginselen als uitgangspunt. Het particuliere initiatief wordt erkend en gewaardeerd. Maar de daaruit voortgekomen instellingen zijn slechts een middel. Het uiteindelijke liberale doel is het vergroten van de zelfbeschikking voor de burgers in die instellingen. Onderwijs-, zorg- en woondiensten zijn voor hen vaak zeer belangrijk. Daarom moeten zij meer te zeggen hebben over deze diensten.

Dat kan onder meer door burgers choice (keuzevrijheid) en voice (invloed op de af te nemen dienst) te bieden. Al het overheidsingrijpen moet te herleiden zijn tot het vergroten van het zelfbeschikkingsrecht.

Dit uitgangspunt is in het voorliggende geschrift eerst in algemene uitgewerkt. Vervolgens is het toegepast op achtereenvolgens de huursector, de zorg en het onderwijs. In alle drie sectoren zijn concrete aanbevelingen gedaan die er toe moeten leiden dat de positie van de burger wordt versterkt. Daarbij is ook gekeken wat de verantwoordelijkheid van de staat is en wat de grenzen van die verantwoordelijkheid zijn.

Het antwoord van het huidige kabinet (Balkenende-IV) op de bovengenoemde vragen is de invoering van een aparte rechtspersoon: de `rechtsvorm maatschappelijke onderneming'. In Zorgen voor zelfbeschikking wordt dit plan aan een kritisch oordeel onderworpen.

Een eerste exemplaar van Zorgen voor zelfbeschikking wordt op 23 april tijdens een persconferentie uitgereikt aan VVD-Tweede Kamerlid en voormalig minister van Binnenelandse Zaken Johan Remkes. Klik hier voor meer informatie