Gemeente Helmond


Onafhankelijk en snel digitaal knooppunt

Stichting Combivisie en gemeente Helmond hebben op 22 april het onafhankelijke en snelle digitaal glasvezelknooppunt HIX in gebruik genomen.

Ook werd de hoogwaardige breedbandverbinding tussen Helmond en Eindhoven en daarmee ook andere steden in Noord-Brabant officieel geopend. Het eerste zichtbare resultaat van deze verbinding vormt het bekijken en uitlezen van de camerabeelden in het uitgaansgebied in Helmond in het kader van Criminee! in de Regionale Toezicht Ruimte (RTR) in Eindhoven.

[Burgemeester%20Jacobs%20presenteert%20HIX-Criminee_website.JPG?hid=im g;ar=0] Helmond Internet eXchange (HIX) is via een hoogwaardig breedbandnet verbonden met diverse andere snelle glasvezelknooppunten in de provincie Noord-Brabant onder de naam Taxan. Naast Helmond zijn dit Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Roosendaal. HIX is een onafhankelijke digitale marktplaats, waarin snel geschakeld kan worden tussen verschillende providers en hun klanten.

Aanleiding

De zes Brabantse steden in Taxan willen met de oprichting en onderlinge koppeling van hun lokale digitale marktplaatsen de marktwerking stimuleren. De marktplaatsen zijn niet afhankelijk van de in elke stad aanwezige breedbandaanbieder(s). Tevens wordt dienstenaanbieders een platform geboden, waarmee zij hun (nieuwe) diensten kunnen aanbieden aan een zo groot mogelijk publiek. De provincie heeft haar steun aan Taxan met een subsidie onderstreept.

Onafhankelijke digitale marktplaats

Momenteel zijn er in Helmond verschillende aanbieders van glasvezel. Voor de consumenten is er Reggefiber (met OnsBrabantNet) en op zakelijk gebied zijn er onder meer E-quest, UPC, Casema en Tele2. HIX heeft als doel om de lokale, regionale en interregionale communicatienetwerken onderling te koppelen, zonder winstoogmerk. Daarom hebben de gemeente en Stichting Combivisie de handen ineen geslagen. De gemeente Helmond maakt de opstart van HIX financieel mogelijk en Stichting Combivisie zorgt voor de technische en organisatorische realisatie. Uitgangspunt is dat de kosten van de marktplaats uiteindelijk opgebracht worden door de partijen die er gebruik van maken.

Cameratoezicht in de RTR

De eerste concrete toepassing die gebruik maakt van de HIX is het project Criminee! Voor dit project worden de camerabeelden van het uitgaansgebied in Helmond via het snelle glasvezelknooppunt naar de Regionale Toezicht Ruimte (RTR) in Eindhoven gestuurd. Daar worden de beelden met de meest geavanceerde apparatuur en software bekeken. Ook de directe lijn naar de regionale meldkamer en de korte lijnen met de politie leveren voordelen op. Voorheen werden de beelden in het politiebureau in Helmond bekeken door de stadswacht.

Preventief toezicht

De RTR is eigendom van de Stichting RPC, een publiekprivate samenwerking tussen bedrijfsleven, Kamer van Koophandel, overheid en politie. Het doel is om meer preventief toezicht te houden en crimineel gedrag vroegtijdig op te sporen. Naast Helmond maken ook Eindhoven en Den Bosch gebruik van de RTR. Binnenkort volgen meer gemeenten en ook bedrijventerreinen en parkeerplaatsen aan de A67 en A58.

Award

In 2007 kreeg de RTR van het Nederlandse bedrijfsleven de Safety and Security Award als meest veelbelovend initiatief op het gebied van camerabewaking en publiekprivate samenwerking.