Gemeente Venray


23 april 2009

Expertisecampus op locatie De Toverbal

De locatie van basisschool De Toverbal is het meest geschikt voor de vestiging van een expertisecampus in Venray, zo blijkt uit een locatieonderzoek. Burgemeester en Wethouders willen dan ook verder onderzoeken hoe een expertisecampus op die plek gerealiseerd kan worden.

In 2008 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de vestiging van een expertisecampus in Venray. Dat is gebeurd op verzoek van de schoolbesturen SPOV, SSONML, Dynamiek en de Mutsaersstichting. In de expertisecampus kunnen onder andere voorzieningen voor speciaal onderwijs worden ondergebracht. Leerlingen uit de gemeente Venray moeten daarvoor nu namelijk nog naar scholen in Venlo en Nijmegen. De schoolbesturen denken aan een campus waarin een basisschool, een school voor speciaal basisonderwijs, een speciale school voor leerlingen met een verstandelijke beperking en een voor kinderen met gedragsproblemen gaan samenwerken. Ook meerbegaafde kinderen kunnen er terecht voor extra begeleiding. Daarnaast is er plaats voor peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Locatiestudie

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit haalbaarheidsonderzoek heeft het college van Burgemeester en Wethouders de participanten verzocht nader onderzoek uit te voeren. Als onderdeel daarvan hebben de partijen tevens een locatiestudie uitgevoerd op De Brabander, St. Anna en De Toverbal. Uit alle onderzoek blijkt de locatie van De Toverbal de meest geschikte en reële optie voor realisatie van de Expertisecampus te zijn. Burgemeester en Wethouders komen tot dezelfde conclusie. Zij gaan nu eerst de financiële gevolgen voor de gemeente verder op een rijtje zetten. Op basis daarvan nemen zij later een besluit over het vervolgtraject, zoals het opstellen van een projectplan. "De vestiging van een expertisecampus is een goede ontwikkeling voor Venray", zegt wethouder Twan Jansen. "Leerlingen kunnen daarmee voortaan in de eigen gemeente terecht voor speciaal onderwijs. Tevens versterkt een expertisecampus de regiofunctie van Venray."