Project Gemeente Westland

ondernemers zetten vaart achter aardwarmte
Gemeente en ondernemers zetten vaart achter aardwarmte Publicatiedatum: 23-04-2009

Opnieuw ondertekening van intentieverklaringen

Op donderdag 23 april 2009 ondertekent de gemeente Westland voor de tweede keer in korte tijd intentieverklaringen met Westlandse glastuinbouwondernemers voor de gezamenlijke uitvoering van aardwarmteprojecten. Dit keer gaat het om kwekerij Harting-Vollebregt uit De Lier, Rob Scheffers uit Monster en firma J. en D. Grootscholten uit Naaldwijk. Deze bedrijven willen zo snel mogelijk komen tot een boring naar geothermische bronnen ten behoeve van hun eigen energievoorziening. De gemeente wil onderzoeken of de aardwarmte daarnaast kan worden toegepast in nieuwbouwprojecten voor woningbouw, kantoren en bedrijven.

Om te komen tot optimale benutting van het aardwarmte-potentieel in Westland, heeft de gemeente Westland eind vorig jaar bij het Ministerie van Economische Zaken een opsporingsvergunningaanvraag ingediend voor haar gehele grondgebied. Deze aanvraag concurreert met de aanvragen van kwekerij Harting-Vollebregt, Rob Scheffers en J. en D. Grootscholten. De gemeente en de drie afzonderlijke bedrijven willen nu komen tot samenwerking op het gebied van aardwarmte.

Rol gemeente
In de intentieverklaringen is vastgelegd dat de gemeente waar nodig een bemiddelende rol heeft tussen verschillende partijen (overheden, banken/financiële instellingen) en zich zal inspannen om subsidies voor de projecten te verkrijgen. Gemeente en ondernemers hebben de intentie om nader geologisch onderzoek verrichten. De onderzoeksgegevens dienen voor de gemeente als input voor het geologisch masterplan. In dit plan, dat in de loop van dit jaar gereed zal zijn, wordt aangegeven op welke plekken in Westland de winnings- en infiltratieputten moeten worden geslagen om te komen tot optimale benutting van het aanwezige aardwarmtepotentieel.

Koppeling met nieuwbouwwijken Het Nieuwe Water en Liermolen Twee van de drie bedrijven waarmee de gemeente nu gaat samenwerken, liggen in de nabijheid van locaties waar nieuwe woonwijken zullen verrijzen. Firma J. en D. Grootscholten ligt naast Het Nieuwe Water in 's-Gravenzande en het gebied waarvoor kwekerij Harting en Vollebregt een opsporingsvergunning heeft aangevraagd grenst aan de toekomstige wijk Liermolen (De Lier). Haalbaarheidsstudies moeten uitwijzen of deze woonwijken gekoppeld kunnen worden aan de beoogde aardwarmtebronnen van genoemde bedrijven.