Woonbond


23-04-2009

Tweede Kamer wil dat raad van commissarissen Woonbron aftreedt

De Tweede Kamer wil dat de raad van commissarissen van Woonbron aftreedt, om zo de verantwoordelijkheid te nemen voor het grote verlies dat geleden is door de aankoop van het Stoomschip Rotterdam.

Omdat de minister voor WWI, Eberhard van der Laan, geen formele bevoegdheid heeft om de raad naar huis te sturen, wordt hem in een motie van de SPer Paulus Jansen gevraagd om de RvC van Woonbron uitdrukkelijk te laten weten dat zij er verstandig aan doen hun positie ter beschikking te stellen. De motie is mede namens CDA, PvdA en VVD ingediend en kan dus rekenen op een ruime meerderheid. Van der Laan zei dat hij het oordeel over de motie geheel aan de Kamer laat. Daarmee gaf hij al aan dat hij de motie zal uitvoeren. Het lot van de raad van commissarissen van Woonbron lijkt hiermee bezegeld.

Onlangs werd bekend dat de SS Rotterdam voor Woonbron een verlies gaat opleveren van 70 tot 90 miljoen euro. De Kamer constateert dat niemand de verantwoording heeft genomen voor de enorme verliezen die zijn geleden op de verbouwing van het stoomschip. Daarom vindt de Kamer dat het interne toezicht door de raad van commissarissen heeft gefaald en de toezichthouder dus zijn verantwoordelijkheid voor het scheepsdrama moet nemen door op te stappen.

Hij liet wel doorschemeren dat het van hem niet echt had gehoeven. De maatregelen die hij al genomen heeft en waar de Kamer het ook mee eens is, waren wat hem betreft voldoende geweest. Hij heeft een externe toezichthouder aangesteld, diens bevoegdheden onlangs uitgebreid en er wordt een bestuurder, speciaal voor de boot, toegevoegd aan de raad van bestuur van Woonbron. Daarnaast heeft hij de Rotterdamse corporatie Woonbron gedwongen 80 miljoen als verlies op de boot af te boeken, waardoor de kans op toekomstige tegenvallers wordt verkleind.

De minister deelde ook mee dat hij oud-premier en Rotterdammer Ruud Lubbers bereid heeft gevonden om een goede stuurman voor de SS Rotterdam te zoeken.