Openbaar Ministerie


* >Aanhoudingen in verband met fraude met subsidiegelden

Aanhoudingen in verband met fraude met subsidiegelden

23 april 2009 - Arrondissementsparket Zwolle-Lelystad

Op 20 april zijn een 36-jarige vrouw en een 40-jarige man uit Bemmel aangehouden. De twee worden ervan verdacht via een stichting met een multiculturele doelstelling subsidiegelden te hebben verduisterd.

Het onderzoek, dat wordt gedaan door de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, is gestart naar aanleiding van een aangifte van de provincie Overijssel. De provincie Overijssel heeft in 2005 een subsidiebedrag van 28.500 euro verstrekt aan de stichting voor de organisatie van een festival in Enschede in 2004. Naar aanleiding van een tip is de provincie in 2007 een onderzoek gestart, waaruit de verdenking is ontstaan dat bij de verantwoording voor de subsidie mogelijk onjuiste informatie is verstrekt. Hierop is aangifte gedaan.

In 2008 is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart naar de twee genoemde verdachten en naar de stichting.
Uit dit onderzoek is gebleken dat de stichting vanaf 1999 tot 2008 van verschillende subsidieverstrekkers, zoals ministeries, provincies, gemeenten en vele maatschappelijke en culturele organisaties geld heeft ontvangen. De grootste subsidieverstrekkers zijn als getuige benaderd. In oktober 2008 is bovendien een doorzoeking geweest in het pand van de stichting in Nijmegen en de woning van de verdachten.

De subsidieverstrekkers hebben voor een totaalbedrag van 3,3 miljoen euro aan subsidie verstrekt. Op dit moment is de verdenking dat hiervan een bedrag van 1,7 miljoen euro niet juist is besteed.

De verdachten zijn na de periode van inverzekeringstelling voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft voor de 36-jarige vrouw de bewaring voor acht dagen bevolen. De 40-jarige man is ook in bewaring gesteld, maar zijn bewaring is geschorst onder de voorwaarde dat hij beschikbaar blijft voor het onderzoek.