Nederlandse Vereniging van Journalisten

`Wegener zegt convenant met NVJ op'

woensdag 22 april 2009

Wegener heeft woensdag indirect het convenant met de NVJ opgezegd waarin is afgesproken dat er op de redacties voorlopig geen ontslagen vallen. De directie van Wegener koos daarvoor een bijzondere manier. Via de hoofdredacties werd de redactieraden van de regionale dagbladen verteld dat de onderhandelingen met NVJ over het convenant zijn stukgelopen en dat het bedrijf nu zelf gaat kijken hoe er bezuinigd kan gaan worden. Bianca Rootsaert van de NVJ: `Dat klopt niet. Bij Wegener ligt een voorstel van ons en daar is niet op gereageerd door de directie. Er wordt dus nog gewoon onderhandeld. Ik kan de mededelingen van Wegener niet anders uitleggen dan dat het convenant eenzijdig wordt opgezegd. Als dat zo blijft, zullen we aan de rechter vragen de overeenkomst te handhaven.'

Wegener wil van het convenant af vanwege de slechte economische omstandigheden. Ook heeft moederbedrijf Mecom problemen met de banken.

Volgens Rootsaert heeft de NVJ voorgesteld het convenant onder voorwaarden negen maanden op te schorten. Daarop is nog geen reactie van de directie gekomen.

Bij de raad van bestuur van Wegener was nog niemand voor commentaar bereikbaar.