CDA

Ria Oomen: Meer rechten voor grensarbeiders: sociale zekerheid aangepast

Woensdag is in het Europees Parlement de coördinatieverordening sociale zekerheid Vo. 833/2004 plus de bijbehorende toepassingsverordening aangenomen.

Dit betekent dat beide verordeningen zeer waarschijnlijk op 1 januari 2010 in werking treden. De aanpassing zorgt ervoor dat grensarbeiders die in Nederland premie betalen voortaan daar meer rechten aan kunnen ontlenen. De Raad van Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet de beide verordeningen ook nog goed keuren.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten ( Werkgelegenheid en Sociale Zaken) : "De totstandkoming van de beide verordeningen heeft veel tijd en energie gekost. Er zijn compromissen gesloten. Met hart en ziel heb ik getracht om de belangen van migrerende werknemers en grensarbeiders te behartigen. Op een aantal punten heb ik na de introduktie van de nieuwe zorgverzekeringen gezorgd voor aanpasssingen voor mensen die werken of gepensioneerd zijn en wonen in het buitenland. Militairen en ambtenaren met hun gezinsleden in het buitenland hebben nu ook het zorgkeuzerecht gekregen. Dat wil zeggen dat zij zonder toestemming van wie dan ook gebruik mogen maken van voorzieningen in hun woonland en/of in Nederland waar men de premie heeft afgedragen.
---