Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Gesprek OR AID

23 april 2009 - kamerstuk

Bureau Bestuursraad

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

27 maart 2009
2009Z04302/ BBR. 2009/162 23 april 2009

onderwerp 2009D14970 bijlagen sprek OR AID
Ge

Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw verzoek van 27 maart jl. om leden van de ondernemingsraad (OR) van de Algemene Inspectiedienst uit te nodigen voor een gesprek met uw Kamer deel ik u het volgende mede.

Het verzoek van uw Kamer heeft mij verbaasd. In de medezeggenschap van ministeries of uitvoerende diensten is de reguliere lijn niet dat de Kamer gesprekken voert met ondernemingsraden. Op grond van de WOR voeren leden van de onderscheiden ondernemingsraden overleg met de bestuurder in de zin van de WOR. De OR van de AID voert in de onderhavige situatie derhalve overleg met de bestuurder van de AID over de gevolgen van het voorgenomen besluit. Na ontvangst van het advies van de OR over de personele gevolgen daarvan neemt de bestuurder een besluit. Vervolgens leg ik als politiek verantwoordelijke bewindspersoon aan uw Kamer verantwoording af over het complex van de genomen besluiten. In dat stadium bevinden we ons nog niet. Met betrekking tot de huisvestingslocaties ben ik nog niet toe aan een geaggregeerde afweging die leidt tot besluitvorming. Zoals ik u heb toegezegd, wacht ik met betrekking tot de huisvestingslocaties de uitkomsten van het onderzoek van mijn collega van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de regionale werkgelegenheidseffecten af, alvorens definitieve stappen te zetten.

Hoewel uw verzoek de reguliere procedure dus doorkruist, wil ik het bij wijze van hoge uitzondering toch honoreren. Ik ga er daarbij van uit dat uw verzoek uitsluitend strekt om nadere informatie van de zijde van de OR van de Algemene Inspectiedienst te ontvangen

inzake personele aspecten. k wil echter twee voorwaarden stellen aan mijn goedkeuring:
1. Aangezien het niet gebruikelijk is dat ambtenaren dit type gesprekken voeren met politici, wil ik dat het gesprek besloten en vertrouwelijk is.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 23 april 2009 BBR. 2009/162 2


2. Voorts wil ik dat een ambtenaar van mijn departement, niet zijnde een lid van de OR van de Algemene Inspectiedienst, dit besloten en vertrouwelijke overleg bijwoont.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --