Gemeente Gilze en Rijen

Wijkteams weer begonnen met zomeronderhoud

We zien het overal om ons heen: het groeiseizoen is weer begonnen. Planten maar ook allerlei soorten onkruid groeien uitbundig. Bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) betekent dit dat de gemeentelijke wijkteams, ondersteund door aannemers, weer overgeschakeld zijn op het zomeronderhoud. Zij zorgen ervoor dat de openbare ruimte er netjes uit ziet.

Hoe zij dat doen? Op basis van het beeldkwaliteitsplan IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte). Met dit plan heeft de gemeenteraad vastgelegd op welk kwaliteitsniveau uw woonomgeving er uit moet zien, rekening houdend met het beschikbare budget.

Wat kunt u verwachten?

Wat u precies van ons kunt verwachten? Kort samengevat komt de onderhoudskwaliteit op het volgende neer:
* In de centrumgebieden, het visitekaartje van de gemeente, onderhouden wij de gehele openbare ruimte intensief. De kwaliteit moet goed verzorgd en hoog zijn.
* Wij onderhouden de wisselperken gedurende het hele zomerseizoen en we geven in droge periodes water aan planten die dit nodig hebben.
* In woongebieden zijn netheid en veiligheid de belangrijkste aandachtspunten. De verharding en het groen moeten redelijk schoon tot schoon zijn. Speeltoestellen zijn veilig en functioneel. De openbare ruimte in de woongebieden is sfeervol en moet zorgen voor prettig wonen. In de woongebieden is gekozen voor een vrij hoge kwaliteitsambitie.
* In deze woongebieden zorgen onze wijkteams in de loop van het zomerseizoen zesmaal voor het verwijderen van onkruid, viermaal voor het harken van de perken en het opruimen van zwerfafval. De gazons maaien zij twintig keer. Het onkruid bestrijden zij steeds door te schoffelen en niet met chemische middelen om vervuiling van het milieu te voorkomen. Omdat het onderhoud van het openbaar groen grote oppervlakten bestrijkt, is het niet mogelijk om tegen een betaalbare prijs uw woonomgeving net zo te onderhouden als uw eigen tuin.
* De hoofdwegen onderhouden wij zo, dat u ze veilig kunt gebruiken en uw zicht niet wordt belemmerd door groen. Een zekere mate van onkruidgroei en zwerfvuil is hier niet te voorkomen.
* Op bedrijventerreinen streven we een basiskwaliteit na, zowel voor technische kwaliteit als verzorging. Functionaliteit is het uitgangspunt bij het beheer. Wij zorgen ervoor dat geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
* De overige groengebieden onderhouden wij overwegend op basisniveau, technisch onderhoud van speelvoorzieningen voeren wij intensief uit ten behoeve van optimale veiligheid.
* In het buitengebied past een natuurlijke uitstraling en moeten wegen functioneel en veilig zijn. Wij werken hier gedeeltelijk op basis van ecologisch beheer. Dit houdt in dat wij de beplanting hier beheren zonder echt in te grijpen in het natuurlijke proces. Meebepalen hoe uw woonomgeving eruit ziet?

Wilt u meebepalen hoe uw woonomgeving eruit ziet? Dat kan. Door een schoffelcontract af te sluiten kunnen buurtverenigingen actief deelnemen aan het onderhoud van de woonomgeving. Een schoffelcontract is een overeenkomst tussen een buurtvereniging en de gemeente die omschrijft wat u gaat onderhouden en hoe u dat gaat doen. Als gemeente ondersteunen wij uw werkzaamheden met advies en inzet van (groot) gereedschap als dat nodig is.

Tegenover de inspanning staat een financiële vergoeding, waarmee u een gezamenlijke buurtactiviteit kunt betalen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met mevrouw Connie van Leeuwen, telefoon 0161-290114.

Wilt u een indruk krijgen van het beeldkwaliteitsplan IBOR? U kunt dit plan inzien op deze site, onder Wonen en wijken.