Gemeente Haren

Integrale aanpak overlast jongeren

Alcoholverbod één van de maatregelen

23/04/2009

De gemeente Haren, politie en jongerenwerk intensiveren hun inzet om overlast van jongeren tegen te gaan. Inwoners van Haren ervaren steeds meer overlast van jongeren die op 'hangplekken' lawaai en rommel maken of vernielingen aanrichten. Ook de politie ziet in de cijfers een stijgend aantal vernielingen terug.

Rechten en plichten van jongeren

Net als alle inwoners van Haren hebben jongeren rechten en plichten. Ze hebben het recht elkaar in de openbare ruimte te ontmoeten, te `hangen' en te kletsen. Dat betekent ook dat de gemeente niet wil en kan optreden bij meldingen van mensen die enkel de aanwezigheid van jongeren als overlast ervaren. Jongeren hebben echter - net als ieder ander - ook plichten: geen rommel achterlaten, geen vernielingen plegen, niet andere mensen fysiek of verbaal bedreigen. Wanneer de grenzen van het fatsoen worden overschreden, is het aan overheid (gemeente, politie, jongerenwerk) en de maatschappij (ouders, leerkrachten, vrienden, de buurt) op deze grenzen te wijzen.

Maatregelen

Vanaf vrijdag 24 april treedt op de bekende hangplekken een alcoholverbod in werking (zie ook de publicatie elders op deze pagina). Het is dan op de aangewezen plekken verboden alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Hiermee krijgt de politie een extra middel om overlast tegen te gaan. Het gebruik van alcohol leidt immers sneller tot baldadig gedrag of erger. Bij vernielingen en andere overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt. Verder spreken politie en jongerenwerk jongeren op overlastlocaties aan. Ook informeert de politie de ouders wanneer hun zoon of dochter zich misdraagt. Ouders die vervolgens ondersteuning willen hebben bij de opvoeding, kunnen zich aanmelden bij het Jeugd Preventie Overleg. Dit is een lokaal netwerk van organisaties dat de zorg voor jongeren coördineert. De gemeente Haren houdt de overlastlocaties schoon en herstelt de schade. Zo mogelijk worden de kosten op de vernielers verhaald.

De gemeente Haren is geen voorstander van `opjaagbeleid'. De gemeente gaat liever het gesprek aan met jongeren om samen voorzieningen te ontwikkelen waar de jongeren zich kunnen vermaken zonder overlast voor de omgeving. Ook dat is een traject waar de gemeente volop mee bezig is.

Wat kunt u zelf doen?

Ervaart u overlast van jongeren, probeert u dan eerst met ze in gesprek te gaan. Met de meeste jongeren valt prima te praten. Natuurlijk kunt u ook de politie bellen, zeker wanneer er sprake is van vernielingen. Uw meldingen zorgen voor inzicht in de overlastproblematiek, waardoor wij onze inzet beter kunnen afstemmen.